Началото на пленарния ден в Народното събрание започна с декларации

...
Началото на пленарния ден в Народното събрание започна с декларации
Коментари Харесай

В памет на жертвите на масовото изтребление на арменците в Османската империя

Началото на пленарния ден в Народното събрание стартира с заявления от парламентарни групи във връзка утрешния Международен ден в памет на жертвите на всеобщото изтребване на арменците.

Депутатът от „ Изправи се! Мутри вън! “ Арман Бабикян прикани от трибуната на Народното събрание:

„ Предлагаме Народното събрание на Република България да одобри решение, декларация, с която афишира за геноцид избиването на арменците в Османската империя. Арменците в България, Армения и хилядите разпръснати из целия свят чакат този акт на взаимност “.

Депутатът Цецка Бачкова от " Демократична България " добави:

„ И въпреки че в декларацията си от 2015 година българското Народно заседание съумява да избегне думата геноцид, употребявайки „ всеобщо изтребване “ на арменците, ние от „ Демократична България “ намираме за собствен дълг да назовем събитията с същинските им имена, да ги признаем и да ги осъдим като геноцид “.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ окачестви изявленията като „ политическо експлоатиране на исторически и геополитически събития от предишното “ и акцентира:

„ Историята ни дава уроците. Нека се получаваме от тях, без да използваме историческите разломи като политически причини. Ние от Движение за права и свободи сме поредни - нашата позиция и нашите политики са с небосвод надалеч в бъдещето, с научени уроци от историята “.

 Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в Народното събрание - 23 април 2021 година

От Българска социалистическа партия желаеха едноминутно безмълвие в памет на жертвите на всеобщото изтребване на арменците, само че то беше отхвърлено от ръководителя на Народното събрание Ива Митева с претекста, че сходно предложение по устав се прави до 18 ч. на предходния ден.

Въпреки това новите политически сили и Българска социалистическа партия станаха на крайници в пленарната зала.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР