Началото на годината започна с остър недостиг на пресни плодове

...
Началото на годината започна с остър недостиг на пресни плодове
Коментари Харесай

Диво кафе, фалшив банан, водорасли. Ето какво включва менюто на бъдещето

Началото на годината стартира с изострен дефицит на пресни плодове и зеленчуци за потребителите в Обединеното кралство.

Рафтовете в магазините седмици наред бяха празни, наложи се съществени типове артикули като домати, марули и чушки да бъдат лимитирани за всеки клиент.

Причините за така наречен салатна рецесия бяха комплицирани и разнообразни - от високите цени на силата до неподходящите климатични условия в страните снабдители.

Въпреки че дефицитът доста понижа, той акцентира слабостите на хранителната верига и голямото значение на продоволствената сигурност, написа CNBC.

През 2022 година значим отчет на Организация на обединените нации сподели мащаба на казуса. " През 2021 година сред 702 и 828 милиона души са били наранени от апетит ", се споделя в отчета " Състоянието на продоволствената сигурност и храненето в света ".

В отчета на Организация на обединените нации се показват " главните фактори за продоволствена неустановеност и недохранване: спорове, рискови климатични феномени и стопански разтърсвания, съчетани с възходящо неравноправие ".

С повишаването на опасенията по отношение на последствията от изменението на климата върху селскостопанския бранш, това, което отглеждаме и ядем, може да се окаже на прага на забележителна смяна. През юни 2022 година учени от Кралските ботанически градини назоваха няколко източника на храна, които биха могли да играят основна роля в бъдещите меню на човечеството.

Сред тях са морските водорасли, кактуси като бодливата круша, тип диво кафе, което може да се оправи с доста по-високи температури от кафето арабика, и енсет, прочут още като подправен банан.

" Енсетът е родственик на банана ", споделя пред CNBC Джеймс Борел, началник на проучването " Разнообразие на признаци и функционалности " в RBG Kew.

" Но до момента в който бананът е от Югоизточна Азия и ние ядем плодовете му, енсетът е от Африка и е питомен, само че се отглежда единствено в Етиопия. Всъщност, се яде целият дънер или псевдостъблото, както и подземният филиз. Около 15 растения могат да изхранят един човек за една година, тъй че доста работлив. ", добавя специалистът.

По отношение на продоволствената сигурност капацитетът на енсета, именуван още " дървото против глада ", е забележителен. То съдържа композиция от " доста необикновени за земеделските култури " характерности.

Борел отбелязва, че когато едно плодно дърво е многогодишно, " то дава плодовете си единствено в избран интервал от годината - тъй че или би трябвало да ги консумирате тогава, или би трябвало да ги съхранявате ".

При енсета обаче " изяждате цялото нещо... тъй че фактът, че всяка година то става по-голямо, значи, че можете просто да го съберете, когато имате потребност от него ".

Това, съгласно Борел, го прави изключително потребен за земеделските производители, които отглеждат няколко култури.

" Ако някоя година другите ви култури се провалят или нямат задоволителен рандеман, можете да изядете още малко от вашия енсет. Ако имате добра година за другите култури, можете да консумирате малко по-малко от енсета. Това значи, че той може да " смекчи сезонната продоволствена неустановеност. За фермерите, това е необикновен артикул ", прибавя той.

" Енсетът е като банкова сметка за храна, като зелен актив, който можете да поддържате и подхранвате, и в случай че не го употребявате, той продължава да се натрупва ", акцентира още специалистът.

RGB Kew твърди, че енсетът обезпечава храна на 20 милиона души в Етиопия, само че той " може да бъде климатично умна просвета за бъдещето " с помощта на " високия си рандеман и резистентност на дълги интервали на суша ".

Енсетът е главната съставна част на тип ферментирала храна, наричана кочо, сходна на самун. Тя се подготвя от нарязана и настъргана част от псевдостъблото на растението, което съдържа особена вътрешност. Тя се раздробява и смесва с квас, преди да ферментира в продължение на три месеца до две години. Консумира се с храни като гомен (варени зеленчуци) и айибе (сирене).

В края на 2021 година откриватели, основани във Англия и Етиопия, измежду които е и Борел, разгласяват публикация в Environmental Research, която хвърля светлина върху ролята, която тази просвета може да играе в бъдеще.

" Установихме, че макар мощно лимитираното му разпространяване, съществува забележителен капацитет за климатично стабилно разширение на енсета както в границите на Етиопия, по този начин и в цяла Източна и Южна Африка ", споделят създателите.

Възможно ли е тогава развъждането на енсета да се популяризира от Етиопия в други елементи на света, като по този метод се подтикват други култури?

" Много значима спогодба е, че това е етиопска просвета ", споделя Борел.   " Тези решения зависят напълно от Етиопия... това са локални познания на етиопските фермери, които са прекарали хиляди години в опитомяването на това растение. "

Към момента е малко евентуално хората отвън Етиопия скоро да видят енсет в чинията си, отбелязва CNBC.

Въпреки това неговата резистентност и смисъла му за обезпечаването на доставки за фермерите в тази страна демонстрират по какъв начин практиките, вкоренени в традицията, могат да играят огромна роля в метода, по който мислим за храната и я консумираме.

" Нови и непознати култури като енсет биха могли да ни оказват помощ да се оправим с предизвикването на продоволствената сигурност, пред което сме изправени и зависи от самите нас по какъв начин можем да ги използваме. ", допълват специалистите.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР