Началникът на COVID отделението в Инфекциозна болница в София и

...
Началникът на COVID отделението в Инфекциозна болница в София и
Коментари Харесай

Доц. Мангъров каза дали преболедувалите от COVID-19 са защитени и от останалите варианти

Началникът на Коронавирус отделението в Инфекциозна болница в София и началник на Първо Детско поделение към СБАЛИПБ “Проф. Ив.Киров” доцент Мангъров даде изявление за trafficnews.bg. Ето какво сподели:

- Доц. Мангъров, по-опасен ли е индийският вид на ковид от останалите?

- Не. Всички разновидности имат подобен антигенен градеж и когато човек е карал една от тях, той е предпазен и от другите. Няма заплаха някой, който е боледувал от досегашните разновидности на COVID-19, да се болести от различен. Сега, при последната вълна, главен сякаш беше английският вид. Но никой от тези, които бяха карали предходния вид, не се разболя от него.

- А хората, които към момента не са преболедували и не са ваксинирани?

- Рано или късно биха могли да го изкарат. Колкото по-голяма част от популацията прекара вируса, толкоз по-малки стават техните шансове да се заразят. Когато вирусът премине през към 70% от популацията, епидемията ще стартира да затихва. Което, мисля, се случва в някаква степен.

Ние продължаваме да не знаем и да не желаеме да узнаем каква част от популацията се е срещала с вируса. Знаем хората, които са имунизирани. Знаем хората, за които е открито с PCR или с антигенни проби, че са били инфектирани. Обаче не знаем голямото голям брой други хора, които са изкарали болестта безсимптомно или с минимални признаци и не са изследвани и на процедура са незнайни за здравните управляващи.

Да не забравяме, че в 80% от случаите COVID-19 протича безсимптомно и човек не схваща, че го е прекарал.

- Усещате ли, че тази трета вълна отминава?

- Да. Ние още веднъж сме на път да се върнем на един етаж. В момента болните в моята клиника са под 40 при 110 кревати.

- Какво мислите за процеса на имунизация?

- Върви постепенно и славно. Ако има ваксини, може би хората ще се ваксинират, само че не виждам някакви опашки за имунизация. Който желае, би трябвало да се ваксинира. Хората, които имат предпочитание да се ваксинират, би трябвало да могат да го създадат. Но имунизационните паспорти са нелепост. Да се желаят всички тези проби, документи, когато човек ще пътува от една страна-членка на Европейския съюз в друга, това е безусловно безсмислено и нездравословно. Това опонира на основите, върху които е построен Европейският съюз – свободно придвижване на хора, артикули и услуги.

В последна сметка във всички страни от Европейския съюз ограниченията бяха относително едни и същи. За да отидеш от София до Русе не се желае нищо, само че в случай че би трябвало да отидеш от Русе до Гюргево, се желаят тест или вероятно документ, че си ваксиниран. Същото се отнася, в случай че вървиш до Белград или Солун, или която и да е от прилежащите страни.

- Здравният министър сподели, че чака до юли да изградим групов имунитет. Какви са вашите упования за лятото?

- Поначало през лятото случаите понижават. Но виждате, че този вирус се вихри из страната повече от година и два месеца и би трябвало една забележителна част от популацията да го е прекарала. Но, за жалост, отново споделям, ние не знаем каква част от популацията се е срещнала с него.

Към сегашния миг знаем, че към 840 000 души са имунизирани с една доза и към 220 000 са имунизирани с две дози. Но не знаем голямата част от популацията, която се е срещала с вируса безсимптомно. Знаем единствено тези случаи, които са открити с проби. Но не всички заболели са били тествани. И, второто, не желаеме да създадем това сероепидемиологично изследване, с което да установим каква част от популацията в страната се е срещала с вируса. Ако си дадем труда да го създадем, ще имаме доста сериозна информация, въз основа на която да стъпим и да си създадем заключения и прогнози за бъдещето. Само че настойчиво не желаеме.

- Защо?

- Не знам. Ние доста постепенно загряваме. Виждате, че цяла година говорихме, че там, където има строги ограничения, случаите нарастват. И това го казахме двеста пъти. Преди няколко дни слушам от устата на здравния министър това, което съм повтарял и аз, и други като мен, че в тези ограничения няма никакъв смисъл. И че в страните, където ограниченията бяха най-строги, имаше най-вече случаи. Те цяла година си седяха на ушите и не го чуваха.

Другото нещо, отново преди няколко дни здравният министър беше получил просветление, че COVID-19 не е изключително рискова зараза, нещо, което аз съм казвал най-малко двеста пъти на целия щаб. Но отговорът бе: Не, това е изключително рискова зараза, ние би трябвало да затворим градини, паркове, да вървим с по два чифта маски – всички неща, които ни набиваха цяла година в главите по всички вероятни способи. Най-после здравният министър получи просветление. Все отново, в случай че той има вяра в това, което споделя, това значи, че цяла година не са знаели какво вършат. Защото в случай че фактически COVID-19, както споделя той и както ние го казвахме неведнъж, не е изключително рискова зараза, защо бяха всички тези дивотии – затварянето, разрушаването на бизнеси. Цялата наша туристическа промишленост отиде на кино, доста хора си изгубиха работата. Децата не вървяха цяла година на учебно заведение, студентите не вървяха на лекции. Много повече от хората, които починаха от или със COVID-19, починаха от това, че техните болести не бяха лекувани, тъй като всички се занимаваха с това да лекуват COVID-19. Болниците бяха затворени, не се одобряваха други заболели.

Някой би трябвало да носи отговорност за цялата тази простотия. Защото това, което той споделя в този момент, аз съм го казвал неведнъж от март месец предходната година, само че никой не искаше да го чуе. Оказва се, че хора, които са некомпетентни, се занимават с нещо, което не е по тяхната компетентност, не е по техните сили. Това е все едно някой да каже, че аз цяла година карам не кола, а един танк без шофьорска брошура и съм направил сума пакости, но какво от това. Просто тези самопризнания не звучат по никакъв начин добре.

В този новоизбран парламент никой не приказва, че децата би трябвало да тръгнат на учебно заведение. При състояние че тези ограничения са безсмислени, те още веднъж продължиха това изключително състояние. Докога ще караме по този метод? Децата ги осакатяваме. Независимо от всички сладки приказки, доста ще се учудя, в случай че това лято някой пристигна да летува тук от чужбина. Защото ние цяло година разправяхме, че тук е доста ужасно. А в последна сметка, по думите на същия този здравен министър, се оказва, че ние сме се справили доста добре. Само че не с помощта на него, а с помощта на това, че някои чуха с едното ухо може би това, което се споделяше, и по техни си аргументи в някаква степен, въпреки половинчато, го направиха.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР