77-та сесия на Световната здравна асамблея одобри кандидатурата на България

...
77-та сесия на Световната здравна асамблея одобри кандидатурата на България
Коментари Харесай

България стана член на Изпълнителния съвет на СЗО след 30-годишна пауза

77-та сесия на Световната здравна асамблея утвърди кандидатурата на България за член на Изпълнителния съвет на Световната здравна организация (СЗО) – вторият по значителност орган в йерархията на СЗО след Световната здравна асамблея. За последно страната ни е била член в този изпълнителен орган на СЗО през 1994 година, оповестяват от Министерство на здравеопазването.

Титуляр за България в Изпълнителния съвет на СЗО е проф. Пламен Димитров – шеф на Националния център по публично здраве и разбори, а негов заместител е Катя Ивкова – шеф на дирекция „ Европейска съгласуваност и интернационално съдействие “ в Министерството на здравеопазването. Мандатът на България е тригодишен и ще завърши през м. май 2027 година

По време на Сесията бяха утвърдени и промените на Международните здравни правила с консенсус, който цели на идващия стадий всяка страна членка на СЗО да организира националните си процедури (за отменяне, запаси или изменение). Процедурите следва да започват след приемане на нотификация от Генералния шеф на СЗО.

Въпреки траялите две години и половина договаряния Международно съглашение, спогодба или различен инструмент на СЗО за предварителна защита, готовност и реакция, страните членки на СЗО не реализираха консенсус, означават от Министерство на здравеопазването. Затова 77-та Световна здравна асамблея одобри резолюция, с която удължава периода за договаряния. Максималният интервал е до провеждането на идната Световна здравна асамблея (м. май 2025 г.). Държавите членки на СЗО ще би трябвало да проведат съвещание през м. юли 2024 година, с цел да вземат решение по отношение на графика за работа и работните способи.

77-та СЗА одобри и 14-та Глобална стратегия за работа за интервала 2025-2028 година, която съставлява пътна карта за световно здраве и ще управлява работата на СЗО в поддръжка на страните членки на СЗО за възобновяване на дейностите за реализиране на Целите на Организация на обединените нации за стабилно развиване, като в същото време приготвя здравните системи за ерата след задачите за стабилно развиване.

Първото присъединяване на България като член на Изпълнителния съвет на СЗО за първи път от 30 година (3-4 юни 2024 г.) беше маркирано и с приемане на България в Постоянния комитет по предварителна защита, готовност и реакция на незабавни здравни обстановки (подкомитет на Изпълнителния съвет на СЗО). Основната му функционалност е консултативна във връзка с въпросите за предварителна защита, готовност и реакция при незабавни обстановки.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР