Наблюдавала съм хора, мои близки и приятели със страхотни личностни

...
Наблюдавала съм хора, мои близки и приятели със страхотни личностни
Коментари Харесай

Как да преборим наркотична и алкохолна зависимост?

" Наблюдавала съм хора, мои близки и другари със страхотни личностни качества, трансформирали се радикално поради опиатите и алкохола ", споделя пред Dir.bg психоложката Анна Бостанджиева и продължава:

" За всеки човек в нашата общественост има самостоятелен лечебен план, който е основан на по този начин наречената Формулировка по случай. Формулировката е психо-терапевтична технология, която може да бъде осъществена единствено от експерт, който е психотерапевт. Чрез нея оказваме помощ на нашите резиденти да осъзнаят връзката сред своя проблем и личността си. Този проект се мониторира ежеседмично със специфични лечебни групи, един дезорганизиран човек го учим посредством тези групи и на подчиненост. Терапевтичната ни философия преглежда зависимостта като разстройство на цялостната персона, използването на алкохол и опиати е единствено признак. "

Време е да се срещнем с Анна Бостанджиева. Коя е тя?

Казвам се Анна Светославова Бостанджиева, родена съм в град София и съм на 29 години. Образованието ми стартира в Германия, Кьолн, където приключих бакалавър " Психология и Педагогика " и продължи в университета в Единбург, Шотландия, където специализирах клинична логика на психиката. В момента работя на няколко места, имам частна процедура като психотерапевт, разправям се и с по този начин наречени " уелнес " стратегии в служба на коуч и главната ми работа е към Терапевтичен Център " Феникс ", където имаме за цел да подкрепяме възобновяване на хора, развили всевъзможен тип зависимости.

Откъде и по какъв начин породи ползата ти да се занимаваш в общественост, която търси позволение на проблемите с пристрастени към алкохол и опиати?

Бидейки в задачата за битка с наркоманиите, е редно да се каже, че зависимостите не са проблем единствено на публичното здраве, ами са доста по-голям публичен проблем. Наблюдавала съм хора, мои близки и другари със страхотни личностни качества, трансформирали се радикално поради опиатите и алкохола. Това затова ме накара да развия свръхчувствителност и да желая да оказвам помощ навръх такива хора, което надлежно способства за професионалното ми развиване на психотерапевт в тази област. Истина, която множеството хора не знаят, е че cost-benefit във връзка с лекуването на зависимости е 1 към 20. Това значи, че един вложен лев в стратегии за лекувания на зависимости дава 20 лв. benefit за страната и все пак не се влага задоволително, ами тези 20 лв. отиват към обществените разноски, престъпност или храна по пандизите. Държавата заплаща на държавните лечебни заведения, в което няма неприятно, само че най-после здравните разноски, свързани с затрудненията, стават доста, а вместо това може да се влага в лекуването на самата болест. Това лекуване в действителност в Терапевтичната ни Общност е основано на био-психо-социален модел, което значи, че здравното обслужване с частта Био е доста малко и е по връзки на абстиненцията единствено, а същинската работа е психичната, която е закрепена върху директното възобновяване (дълъг развой, който може да отнеме сред 5 и 7 години).

Има ли еднопосочен проект за деяние в такива случаи или работите персонално с всеки един човек, по отношение на неговата персона и събития, които са предизвикали неговия проблем?

За всеки човек в нашата общественост има самостоятелен лечебен план, който е основан на по този начин наречената Формулировка по случай. Формулировката е психо-терапевтична технология, която може да бъде осъществена единствено от експерт, който е психотерапевт. Чрез нея оказваме помощ на нашите резиденти да осъзнаят връзката сред своя проблем и личността си. Този проект се мониторира ежеседмично със специфични лечебни групи, един дезорганизиран човек го учим посредством тези групи и на подчиненост. Терапевтичната ни философия преглежда зависимостта като разстройство на цялостната персона, използването на алкохол и опиати е единствено признак. Вече след 21 години събран професионален опит и експертиза, имаме потенциала да одобряваме също по този начин и по-тежки случаи. Благодарение на психиатричното ни наблюдаване имаме специфични стратегии за хора с двойни диагнози (психози в резултат на употреби). Ние сме в действителност единствената лечебна общественост, която има направена специфична технология, основана на създаден модел за когнитивно-поведенческа терапия за двойни диагнози. Екипът ни е мултидисциплинарен: психолози, терапевти, обществени служащи, психиатри и доброволци. Един от най-големите ни специалисти е Директора на Терапевтичната ни Общност Галя Касабова, която е с над 20-годишен опит в лекуването на битката със зависимости и е същински образец за професионализъм.

Има ли възраст, в която най-често хората прибягват до сходна взаимозависимост?

Тенденцията е ранна възраст, казусът е, че от ден на ден тази възраст понижава с годините. 250 милиона лв. е пазара за дрога. Преди време този пазар беше главно с хероин, по-късно водещото вещество става марихуаната по епидемиологичните изследвания. В момента настоящ е казусът с амфетамините и го виждаме по случаите на пътищата. Билката като опиат също е доста рискова, тъй като развива доста тежки психози.

Кое е общото в симптоматиката, мотивацията и развиването на такива проблеми, видяно и от страна на хората, само че и в случай че разгледаме настрана алкохолна и нарко взаимозависимост?

Загубеният надзор е общото, както и покачването на толеранса, изключително при алкохола. Там имаме миг, когато настава по този начин нареченото " плато " - човек пие едно и също количество алкохол без да се напива и след това имаме внезапно рухване на толеранса и човек внезапно се напива, по тази причина и множеството алкохолици не осъзнават, че имат проблем. При опиатите всичко се подвига непосредствено. Проблемът не е във веществото, а е в мозъчна дисфукнция, при опиатите е допамина, а при алкохола гама-aминомаслена киселина (киселината на спокойствието). Има три вида алкохолизъм: алкохол като антидепресант (особено срещано при жени), алкохолът като транквилизатор (като диазепам) и алкохолът като средство за наслаждение (когато имаме генетична обремененост). Тази насочна точка е обвързвана в Терапевтичният ни Център и с избор на лечебни тактики, които зависят от типа алкохолизъм. Това, което е общото сред всички субстанции, е асоциално държание, имаме обществено смъкване, да вземем за пример другар по механа и живот като клошар от статус на човек с инженерна специалност.

Какви резултати регистра вашата общественост през последните години? Успявате ли да помогнете на доста хора? Има ли изцяло излекувани и по кое време и по какъв начин разбирате, че вие към този момент сте си свършили работата?

Терапевтичната ни общественост е пионер измежду лечебните стратегии за лекуване на хора със зависимости. Ние сме единствените, които дават отговор на европейските стандарти за добра процедура с направен специфичен способ с потвърдена успеваемост. Има единствено две структури на Балканския Полуостров (другата е гръцка) със сериозен мониторинг на този способ, след който се сътвориха стандартите и се написа управление, което сме дали на Министерството на Здравеопазването. Също по този начин единствената дисертация написана за този способ е от наш екип и е разполагаем в Софийския университет. За да се влага в една стратегия за лекуване на зависимости би трябвало да има най-малко 50% успеваемост, ние записваме 68%. Тези резултати са изчислени на база следене на нашите резиденти 2 години откакто са приключили програмата. Вътре в нашия способ прилагаме две лечения: когнитивно-поведенческа, когнитивно, тъй като посредством смяна на мисленето се възвръща контрола и поведенческа, тъй като се трансформира държанието на тези хора, от асоциално към обществено. Втората терапия се назовава скица терапия, която е най-съвременната терапия целяща смяна на личността. Благодарение на тези две лечения имаме към този момент повече от 10 деца родени от хора с тежки проблеми, които дотам са съумели да се възстановят, че да основат фамилии. Важно е тук също да се спомене, че процесът на възобновяване на нашите пациенти не завършва с овакантяване на лечебната ни общественост, а бива продължаван в програмата за " Ресоциализация ", която съставлява последния стадий. Тя има дълготрайност най-малко 6 месеца. След завършването й, следва следене на съответния пациент, осъществено от членове на екипа или някогашни резиденти с потвърдена дълга ремисия.

Нека поговорим за войната на пътя. Напоследък има от ден на ден проблеми, свързани с хора, използвали наркотични субстанции. Според теб, на какво се дължи това?

Със сигурност една от главните аргументи е неналичието на съответно финансиране и поддръжка за лекуване на хора със зависимости. Поколението от преди 20 години е било по време на мутренската ера, когато беше съвременно да се друсаш на улицата и децата се идентифицираха тъкмо с тези хора от улицата. Съответно, имаме рецесия в фамилията, тъй като детето не се разпознава с бащата, ами с този, който продава дрога.

Каква е предварителната защита, която е удачно да се ползва с хора във всевъзможни възрасти?

Превенцията сигурно би трябвало да бъде интерактивна. Да не са единствено сухи материали, които да се четат, ами да бъде прочувствено въздействаща и интерактивна във взаимоотношение.

Има ли някакви реалистични прогнози или изследвания за това, какво се чака в идващите няколко години? Ще се усилват или понижават случаите?

Има две огромни политики, от които зависи отговорът на този въпрос. Едната се назовава от британски " drug demand reduction " (намаляване на търсенето на дрога) и другата надлежно " drug supply reduction " (намаляване на предлагането на дрога). Терапевтичните общности, които имат за цел лекуването на хора със зависимости са в региона на първата политика, обвързвана с намаляването на търсенето на опиати, истината обаче е, че двете политики са непроменяемо свързани и от тях ще зависи дали ще се усилват или понижават случаите.

Да зa вършим с твоя съвет към хора, които имат сходни проблеми, само че не са потърсили помощ все още?

Психотерапевтичното ми обръщение би било да помогнем на хората да изберат да бъдат здрави и да трансформират живота си. Нека тази стигма, която цари към момента в нашето общество във връзка зависимостите бъде преодоляна, както и този отрицателен имидж, който медиите построяват за хората със зависимости да бъде изменен, тъй като в случай че това не се случи, нашата работа да караме хората да осъзнаят, че имат проблем и да ги лекуваме става доста по-трудна.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР