На заседание на Националния съвет по туризъм в курорта Боровец

...
На заседание на Националния съвет по туризъм в курорта Боровец
Коментари Харесай

В Боровец мъдрят повишаването на минималната застраховка за туроператорите

На съвещание на Националния съвет по туризъм в курорта Боровец, министърът на туризма Николина Ангелкова и представители на институциите, бизнеса и локалната власт започнаха да нищят въпроса за повишение на минималната застраховка за туроператорите. Въпросът стана настоящ освен у нас, само че и в чужбина откакто най-старият британски туроператор "Томас Кук " в края на септември банкрутира.

Ангелкова разясни, че българското законодателство планува застраховка, която касае единствено крайния консуматор. Допълнителни застраховки не са наложителни по европейското и българското законодателство и държавната администрация не може да се меси в частноправни връзки. Все отново туристическата началничка разгласи, че всички вреди за туристите след банкрута на „ Томас Кук “ били покрити. Според нея въпросът който касае доставчиците, ще бъде решен въпреки и отчасти откакто те се конституират като кредитори съгласно съответното законодателство.

Ангелкова осведоми, че специалистите на туристическото ведомство били в непрестанна връзка с Германия, немското Министерство на стопанската система и застрахователите и за това браншът бил навреме осведомен.

Тя акцентира, че сега е значима застраховката „ Отговорност на туроператора “. От общо 3430 регистрирани туроператори и турагенти у нас 1154 са с минимална застраховка от 25 хиляди лева и единствено 18 са с над 1,4 млн. лева, заяви още министърът. И илюстрира казаното с образеца, че туроператор с 25 хиляди лева покритие и пакет от 600 лева на екскурзиант може да удовлетвори претенциите едвам на 41 индивида, което съгласно нея е извънредно незадоволително. Именно заради тази причина повдигането на равнищата на застрахователните предели за туроператори е спор, който към този момент тече и в Германия.

Ръководеното от Ангелкова министерство щяло да инициира основаване на работна група, с цел да бъде разисквано увеличение на минималния предел на наложителната застраховка. Министерството на финансите, Комисията за финансов контрол, Асоциацията на застрахователите и други институции също щели да бъдат включени, с цел да може в период да се предложат текстове за законодателна смяна и по този метод да бъдат обезпечени ползите на туристите.

Министърката изясни още, че сега служителите в подопечното й ведомство изследват опита на други страни, обвързван с предложение на туристически услуги от жилищата за посетители и другите електронни платформи за настаняване. И съобщи, че е поела ангажимент работната група, която беше основана от началото на годината, да предложи текстове със законодателни промени по какъв начин те да излязат на ярко. Причинатае, че огромна част от тези, които оферират тези услуги, не са регистрирани.

В момента се обсъждал Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма в Народното събрание, напочни още тя и разгласи, че скоро следва първото му четене в пленарна зала. Предложените промени засягат главно статута на националните курорти. Ангелкова даде обещание, че ще постави старания най-малко част от приходите, постъпващи от националните курорти, да се реинвестират в тях.

Тя очерта ролята на бъдещи конгресни центрове в тях, които на този стадий са единствено в Слънчев бряг, в Златни пясъци, само че би трябвало да бъдат проведени и в огромните градове също, които съгласно нея имали голям капацитет да стъпят на картата на деловия туризъм.

Стана ясно, че през 2020-а следва второ издание на извършената през май тази година в Слънчев бряг интернационална среща за устойчиви вложения в туризма. Намеренията на туристическото ведомство са да бъде проведена и среща с интернационалните и български блогъри, влогъри и инфлуенсъри, с цел да се развива новаторската реклама на българския туризъм.

По думите на Ангелкова нейните служители работели интензивно с Министерството на културата, с цел да ускорат процеса за по-успешното одобряване на България като дестинация за четири сезона. Шефката на туризма разгласи, че следва завършването на план, съгласно който културните институти да вземат участие в популяризирането на страната ни.

Заместник министърът на културата Румен Димитров също разяснява сериозните резултати от промотиране на туризма посредством фестивали и културни събития и уточни, че Народният спектакъл и Националната опера дават доста положителни образци в тази посока.

Разбира се по време на форума не можеше да бъде отбегната тематиката за „ извънредно предизвикателна за туризма ни 2019-а “, само че по думите на Ангелкова въпреки всичко постигнатите резултати били „ доста положителни “.

И с цел да убеди себе си и присъстващите в тази своя констатация, пристигна ред и на статистиката. Според изнесените от министърката данни от януари до септември задграничните визити у нас са над 7.8 млн., като спадът по отношение на същия интервал на 2018-а бил едвам 0.8 на 100. По данни на Българска народна банка за интервала януари-август 2019-а, приходите от интернационален туризъм възлизали на над 2.8 милиарда евро, като спадът е 0.3 на 100. Добри били и данните за лятото - в местата за настаняване с най-малко 10 кревати в страната през интервала от юни до септември тази година, приходите от нощувки били с растеж от 4.5 на 100 в съпоставяне със същия период на предходната година, съобщи министър Ангелкова. Тя не пропусна да напомни „ отрицателната акция “, която била направена при започване на годината и която предвещавала срив на летния сезон, само че макар нея обстоятелствата говорели противоположното.

По време на полемиката специалисти на Министерството на туризма направиха презентации за отбраната при неплатежоспособност и несъстоятелност на фирмите, както и за активността на фондове в туризма в някои европейски страни.

И като си му е реда по който върви кариерата на Ангелкова, тя не пропусна да благодари на премиера Бойко Борисов, на финансовия министър Горанов и останалите членове на държавното управление, което по думите й издигнало в приоритет туристическия бранш.

В тази връзка министърката анонсира поддръжката от 15 млн. лева за проведения туризъм през рекламата и маркетинга към съществени генериращи пазари. И изясни, че в нейния фокус са Германия, Англия, Русия и страните от Вишеградската четворка. Процедурата предвиждала финансова поддръжка при потвърден позитивен резултат от отседнали в местата за настаняване, които са регистрирани в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Или казано по-просто тези, които са си платили всички налози. Ангелкова акцентира, че механизмът пилотно ще се ползва за месеците от май до октомври. Ако мярката покаже положителни резултати, ще бъде включена в пет годишен интервал с спомагателен запас.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР