На закрито заседание парламентът задължи правителството да обжалва докрай газовото

...
На закрито заседание парламентът задължи правителството да обжалва докрай газовото
Коментари Харесай

Парламентът бламира правителството за газовото дело на ЕК

На закрито съвещание Народното събрание задължи държавното управление да апелира до дъно газовото дело пред съда Европейски Съюз

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Газовата мрежа на тезгяха?

Антимонополното дело на Европейска комисия за газовия пазар в България може да приключи с влизането на стратегически вложител в " Булгартрансгаз "
5 май 2017
България е предложила на Европейска комисия разнообразни разновидности за " Булгартрансгаз "

Единият планува делене на оператора от собствеността върху газопреносната мрежа
3 юли 2016
Брюксел не има вяра на българската газова политика

Европейската комисия упорства България да демонополизира " Булгартрансгаз "
29 юни 2016 На закрито съвещание на Народното събрание в петък депутатите взеха решение България да не признава виновност по така наречен газово дело на Европейската комисия против " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и Българския енергиен холдинг (БЕХ) за това, че са попречили други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната.

Наказателна процедура стартира поради тъжба на " Овергаз " от 2011 година, като през 2015 година Европейска комисия формулира съмненията си за нарушаване. Делото се чака да завърши до края на годината с санкция, защото Брюксел не намира предложенията на държавното управление за задоволителни да поправят обстановката на газовия пазар.

Точно за това депутатите желаят министърът на енергетиката Теменужка Петкова и енергийните сдружения да подхващат нужните ограничения, тъй че процесуалните представители на страната да не признават изказванията за нарушавания на антимонополното законодателство и да апелират всевъзможни наложени финансови наказания.

Защо Народното събрание

Повод за свикването на закритото съвещание в петък е решението на държавното управление (с което " Капитал " разполага) да признае виновност пред Европейска комисия. Източници от ръководещото болшинство настояват, че то е взето преди двайсетина дни. То не е огласено обществено, тъй като не е минало на постоянно съвещание на Министерски съвет, а е взето на автограф. Предложението е импортирано от енергийния министър Теменужка Петкова и вицепремиера Томислав Дончев.

Според депутати от болшинството, както и отБСП, в случай че България признае виновност, това може да докара до лавина от искове на наранени газови сдружения. Според тях искът на " Овергаз " по арбитражното дело за възпрепятстван достъп до газопреносната мрежа е за малко над 202 милиона евро. " Освен " Овергаз " искания могат да предявят още всички търговци на газ, както и цялата промишленост, която употребява газ. Ако признаем виновност, съдът по-лесно ще удовлетвори исковете им ", уточни народен представител пред " Капитал ". Противниците на държавното решение считат, че в случай че не България не се признае за отговорна, тези компании ще би трябвало да потвърждават, че са претърпели загуби от монополното състояние на " Булгартрансгаз ". Заедно с това, признаването на виновност ще значи също, че страната ни е съгласна с всички констатации на Европейска комисия по делото.

Предложението за решението на Народното събрание беше импортирано от Желю Бойчев и Таско Ерменков от Българска социалистическа партия и съгласно депутати - подкрепено единомислещо в пленарната зала. Ден по-рано, в четвъртък, въпросът беше разискван на закрито съвещание в комисията по енергетика, на което бяха изслушани изпълнителните шефове на " Български енергиен холдинг ", " Булгартрансгаз " и " Булгаргаз ". Заседанието беше свикано по искане на Таско Ерменков от Българска социалистическа партия и група народни представители.

Мотивите на депутатите

В претекстовете на решението на Народното събрание се напомня, че още през 2015 година Еврокомисията е описала хипотетичното нарушаване на БЕХ и газовите сдружения, които в следствие са отправили възражения. На 9 ноември т. година обаче министър Петкова е уведомила Комисията по енергетика, че Европейска комисия е отхвърлила всички направени от българската страна в хода на делото оферти за вдишване на задължения и има намерение да завърши разногласието със забранително решение по реда на член 7 от Регламент 1/2003. Според Петкова Брюксел ще наложи и финансови наказания, които могат да стигнат до 330 млн. евро. Според европейския правилник глобата може да бъде в границите на сред 6% и 10% от годишния оборот на БЕХ.

Мотивите на държавното управление

Като опция на този излаз, споделя тя, Европейска комисия е предложила опция за съдействие от българка страна със признание на виновност. Това включва три детайла: признание на нарушаването, даване на процедурни удобства за достъп до газовата мрежа и структурни ограничения, включващи изваждането на " Булгартансгаз " и " Булгаргаз " от БЕХ, привличането на частни вложители или оператори и други. При този сюжет вероятната глоба би могла да се понижи повече от три пъти - до към 100 млн. евро. Според държавното управление това е по-изгодно за страната.

В отчета на министър Петкова написа, че " процесуалните представители на страната показват, че няма гаранции делото да бъде извоювано, а съществува опция съдът на Европейски Съюз да усили размера на наложената глоба ". Освен това при вероятно обжалване ще има спомагателни разноски, свързани с заплащане на лихви, правосъдни разходи и адвокатски хонорари. " На процедура при тази догадка ще бъде пропусната опцията за минимизиране разноските и обезпечаване на оптималната финансова и имуществена отбрана за " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз ", БЕХ и българската страна ", обобщава Теменужка Петкова.

Но депутатите са на противоположно мнение. " След като се запознахме с параметрите на двата разновидността за привършване на делото, считаме че минусите на " съдействието " надвишават възможните изгоди от него. Признаване на нарушаване, приемане на отговорност и финансова глоба за него би довело до съществени финансови и репутационни последствия за българската енергетика ", написа в претекстовете на решението им.

Спор за сходни вреди

Спорният въпрос е дали да се одобри предложенеито на Европейска комисия и да се признае виновност в подмяна на по-малка санкция или пък да се апелира до дъно, макар огромния късмет за загуба на делото и налагането на три пъти по-голяма санкция.

От една страна първата алтернатива наподобява по-приемлива, само че тя би разрешила на други компании мигновено да предяват искания против България - че също както на " Овергаз " е лимитирала правото им на достъп до газовата инфраструктура. Докато втората опция с обжалването до край би дала един интервал от 3-4 години, в който няма да произтече нищо. Но пък, както споделя министър Петкова, в случай че България бъде наказана, разноските ще са още по-високи, а засегнатите компании отново могат да изискат обезщетение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР