На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

КЕВР издаде лиценз за търговия с газ на 5 дружества

На закрито съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри решения за издаване на лицензии за търговия с природен газ на 5 енергийни сдружения - „ МЕТ Австрия Енерджи Трейд “ ГмбХ, „ Арес Трейдинг “ ЕООД, „ ВИЕЕ България “ ЕООД, „ Свилоза “ АД, „ ВИЕЕ Румъния “ СРЛ. По силата на законовите условия след 01.10.2021 година търговията с природен газ ще може да се прави само въз основа на издадена лицензия.

След осъществен обширен юридически, стопански, финансов и механически разбор на опциите на всяко дружество-заявител да прави активността „ търговия с природен газ “ в сходство със законовите условия, в решенията на КЕВР се показва, че желаните лицензии следва да бъдат издадени за период от 10 години.

Мотивите за този период са с оглед развиването на пазара на природен газ в България и в района, което е извънредно динамично и това не дава опция да бъде направена реалистична прогноза на пазарната адекватност на компания, оперираща на този пазар, за интервал по-дълъг от 10 години. Този период е и в подтекста на политиката на Европейския съюз за поощряване на развиването на възобновимите енергийни източници като други възможности на изкопаемите горива, изключително петрол и газ, както и за поддръжка на декарбонизацията и потреблението на възобновими енергийни източници, показва КЕВР.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Природният газ да нарастне с близо 16 на 100 през октомври -...

С признатите от Комисията решения са утвърдени и Правила за работа с консуматори на енергийни услуги, които са приложение към издадените на сдруженията лицензии за търговия с природен газ.

На настрана съвещание Комисията одобри решения, с които утвърди бизнес проектите на сдруженията за интервала 2021-2025 година

В сходство с условията на нормативната уредба, преди да одобри решения за издаване на лицензии на петте сдружения за активността „ търговия с природен газ “ и за одобрение на техните бизнеспланове, на 08.09.2021 година Комисията организира открити съвещания. На тях представителите на заявителите подчертаха, че одобряват без възражения изводите и констатациите в направените отчети.

С признатите през днешния ден решения общият брой на енергийните сдружения, на които до момента Комисията е издала лицензии за активността „ търговия с природен газ “, е 17.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР