На Велики четвъртък боядисваме яйцата за Великден. Първото трябва да

...
На Велики четвъртък боядисваме яйцата за Великден. Първото трябва да
Коментари Харесай

Необичаен Велики четвъртък: В село Царевец боядисват яйца с маски

На Велики четвъртък боядисваме яйцата за Великден. Първото би трябвало да е в алено. С него се прави кръстен знак върху лицата на децата, а след това и на всички останали от фамилията.
Велики четвъртък: Боядисваме великденските яйца Първото яйце би трябвало да се боядиса в алено
Традицията е жива в мездренското село Царевец. Там, с изключение на с бои от магазина, боядисват яйцата с естествени багрила, като коприва, липов цвят и листа от лук.

Тази година обаче поради новия ковид, ритуалът протича извънредно. Жените са с маски, няма ги и внуците им.
На Велики четвъртък: 2020 яйца бяха боядисани в Бачковския манастир Светата обител остана празна по време на празничната литургия
„ Тази година ми се желае цялото ми семейство да се събере, да е тука щерка ми, шурей ми, внучката ми – да мога да им боядисам бузките и челцето, само че справедливи аргументи не позволяват “, споделя Мария.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Най-важното е да останем здрави и живи. Останете си у дома, с цел да се запазим от тази страшна болест и да можем следващата година да срещаме празниците живи и здрави “, прикани и друга жена от селото – Маргарита.

Коронавирусът и България Борисов за отпътувалите за Великден: Ще разнесат вируса, не съм пъдарин Кандидатстването за първи клас в София ще е напълно онлайн поради COVID-19 Земеделският министър и комерсиалните вериги се схванаха за българските артикули Последно: Пазарите отварят след Великден " Седмица на духа ": Д-р Цветан Попов, който 28 дни не излиза от Александровска болница Предполага се, че COVID-19 е попаднал у индивида посредством промеждутъчен гостоприемник – панголин 735 са случаите на COVID-19 у нас - 36 са умрелите, а излекуваните - 105 Кредити с облекчени условия: Кой ще има достъп до тях? Столична община с още ограничения за облекчение на бизнеса и жителите поради COVID-19 Трета поредна вечер медици приветстват тези, които съблюдават ограничаващите ограничения България е получила здравно съоръжение от НАТО за битка с COVID-19 Намаляват се интервалите на придвижване на влаковете в метрото в София 1-годишното бебе с COVID-19 е изписано от инфекциозното поделение в Добрич Три месеца условна присъда и санкция от 10 000 лева за пловдивчанин, нарушил карантината Румен Радев: Няма да ме видите в хора на суматохата, колкото и рейтингово да е сега Полицаи от Русе със спонтанна акция в поддръжка на медиците Подготвя се режим за възобновяване на имунизациите и женските съвещания след празниците 695 са случаите на COVID-19 у нас - 35 са умрелите, а излекуваните - 81 Задължителна стерилизация в блока: Колко излиза спомагателното разчистване на общите елементи? Прокуратурата проверява всеобщото скупчване на хора пред черква в Самоков на Цветница
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР