На този ден своя празник отбелязва Созопол. Светицата се счита

...
На този ден своя празник отбелязва Созопол. Светицата се счита
Коментари Харесай

В Третия Ден На Юлските Горещници Почитаме Света Марина! Честито На Именниците!

На този ден своя празник отбелязва Созопол. Светицата се смята за закрилница на града.

Почитането на светицата съответствува с третия ден на горещниците. На 17 юли се пали новият жив огън, с цел да изгори злото. Той се прескача за здраве, а хората си взимат от него, с цел да възпламенят огнището. Вярва се, че през тези дни, който се изкъпе в бликнала топла вода, няма да боледува през цялата година.

В доста от църквите и манастирите, които носят името на светицата, има лечебни води.

Света великомъченица Марина е била щерка на езически сановник в Антиохия през трети век, възпитана от татко си в идолопоклоничество, само че Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Марина доста желаела да получи своето кръщение, само че нямало духовник нито в града, нито в покрайнините, който да извърши тайнството.

Пръв неин гонител станал нейният татко. 16-годишната госпожица срещнала шефа на източните провинции Олимврий и самоуверено му изповядала вярата си, поради което била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението навели Олимврий на мисълта да я удави. Хвърлили вързаната госпожица в грамадна каца с вода. Тя почнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде мечтаното от нея свето кръщение и възобновление за безконечен живот.

Едва свършила молитвата, оковите се раздрали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена ария. След това била наказана на гибел.

Днес мотив да почерпят имат всички, които носят имената Марина, Марин, Маринка, Маринела, Марияна.

Честито на имениците!
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР