На този ден Православната църква почита Света мъченица Варвара. Знатната

...
На този ден Православната църква почита Света мъченица Варвара. Знатната
Коментари Харесай

Почитаме покровителката на децата и птиците, кой празнува

На този ден Православната черква уважава Света мъченица Варвара. Знатната дама от град Илиопол е убита от личния си татко - богохулник, тъй като приема християнството.

Хората назовават празника Варварица, Варваринден и Варвардан - в националните показа Варвара и сестра Сава, празнувана на другия ден, са двете сестри на св. Никола. От тях Сава е по-добрата, постоянно върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри приготвят празника на Св. Никола, по тази причина се споделя: " Варвара вари, Сава пече (меси), Никола посетители гощава ".

Св. Варвара е считана и за настойничка на децата, която оказва помощ за предотвратяване от заболявания, по-специално от дребна шарка. В някои региони я назовават Баба Шарка. За здраве, за омилостивяване на заболяванията и с цел да бъде отнесена далеко Баба Шарка, дамите месят пресни погачи, подготвят и обредно вариво и го раздават с мед по махалата. Момичетата се надпреварват коя първа ще раздаде погачите си - признато е, че която завоюва, ще се омъжи първа през годината.

Другаде мъченицата се уважава като настойничка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа. На него девойките обикаляли домовете, с цел да пеят песни за здраве.

Мощите на Варвара почиват в Киев, а една дребна парченце от тях се намира в софийската черква " Свето Преображение " в столичния квартал " Лозенец ".

На днешната дата имен ден честват хората с имена Варвара, Варя, Варадин, Варда, Варварка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР