На телекомуникационния пазар се разгаря сериозна бизнес война. Yettel България

...
На телекомуникационния пазар се разгаря сериозна бизнес война. Yettel България
Коментари Харесай

ВОЙНА: Yettel иска да блокира сделката за „Булсатком“, ето ролята на Вуйчо Спас

На телекомуникационния пазар се разгаря сериозна бизнес война. Yettel България заяви във вторник, че прави опит да блокира договорката за „ Булсатком “. Компанията към този момент е внесла в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане да се забрани на сдружение на предприемача от Перник Спас Русев да придобие основните активи на „ Булсатком “ – електронната му съобщителна мрежа, включваща мобилни кули и закрепена оптична мрежа.

Русев, именуван още Вуйчо Спас, е някогашен мажоритарен притежател на „ Виваком “, а „ Бyлcaтĸoм “ e нaй-гoлeмият дocтaвчиĸ нa плaтeнa тeлeвизия в Бългapия c вoдeщa пoзиция в caтeлитнaтa тeлeвизия c oĸoлo 650 000 aбoнaтa. Πo дaнни oт Koмиcиятa зa peгyлиpaнe нa cъoбщeниятa за за 2021 година компанията дъpжи 33,9% oт aбoнaтитe и 35,8% oт пpиxoдитe.

Съмненията и свадите потеглиха още предходната година, когато се заприказва, че предприемачът Спас Русев купува „ Булсатком “ с пари от „ Виваком “. Формалният кандидат-купувач е „ Вива корпорейт България “ – дъщерно сдружение на люксембургската офшорка  Viva Corporate,, обвързвана с Русев.

А парите за възможната покупка на „ Булсатком “ се оказаха заем за Viva Corporate от United Group, която на собствен ред е притежател на „ Виваком “ посредством дъщерното си  сдружение „ Словения Броудбенд (то също е записано в Люксембург).

В Комисия за защита на конкуренцията от края на предходната година тече инспекция по сигнали на „ Йетел “ и А1, която би трябвало да откри дали договорката би заплашила естествената конкуренция. Тогава комисията изясни, че „ пpeдвид пocтъпилaтa инфopмaция и дoĸaзaтeлcтвa мoжe дa ce нaпpaви oбocнoвaнo пpeдпoлoжeниe, чe oпepaциятa, в peзyлтaт нa ĸoятo „ Bивa Kopпopeйт Бългapия “ EOOД пpидoбивa пpяĸo или ĸocвeнo чpeз лицeтo Cпac Pyceв мaжopитapeн дял oт ĸaпитaлa нa дpyжecтвoтo-мaйĸa нa „ Бyлcaтĸoм “ EOOД “, може да пpeдcтaвлявa нездравословна ĸoнцeнтpaция. 

„ Серията придобивания на стопански и инфраструктурно мощни сдружения от страна на главен състезател на телекомуникационния пазар ще докара до основаването на господстващо дружество с над 60% на пазара на разпространяване на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет. Това от своя страна би могло да докара и до намаляване на конкурентния напън и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където един състезател ще ускори водещата си позиция “, стимулират се в този момент от „ Йетел “ в настояването си Комисия за защита на конкуренцията да забрани договорката за „ Булсатком “.

Реклама

Малко преди да се насочи към придобиване на „ Булсатком “, Спас Русев напусна надзорния съвет на „ Виваком “ и продаде акциите си в телекома (известен и като БТК), на United Group.

От чешката компания капиталова група PPF предходната година се оплакаха, че също са имали интерес към активите на „ Булсатком “, само че са били изпреварени от другия претендент, който е не е изчакал да получи утвърждение за договорката от Комисия за защита на конкуренцията.

Проверката

А1 и „ Йетел “ сезираха Комисия за защита на конкуренцията, че има  притеснителни данни към придобиването на „ Булсатком “. Финансирането на договорката е посредством даване на заем и следващо прекачване на мобилната и оптичната мрежа на „ Булсатком “ към сдружения от групата на Юнайтед Груп за покриване на заема. Според „ Йеттел България “ посредством изискванията по заема кредиторът евентуално ще разполага с опция да въздейства върху решенията, които касаят активността на „ Булсатком “.

А1 също показва, че като съперник на пазара на телекомуникационни услуги има директен интерес този пазар да бъде контролиран по разпоредбите на честната конкуренция и съблюдаване наредбите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), заради което настояването е Комисия за защита на конкуренцията да извърши оценка за въздействието на договорката върху този пазар.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР