На среща със своя индийски колега Раджнат Сингх в Ню

...
На среща със своя индийски колега Раджнат Сингх в Ню
Коментари Харесай

Сбъдна се поредното предсказание на Владимир Жириновски

На среща със своя индийски сътрудник Раджнат Сингх в Ню Делхи, съветският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи, че всички руско-индийски планове в региона на военно-техническото съдействие се извършват сполучливо, нито едно от тях не е кратко. Самият Раджнат Сингх написа в обществените си мрежи, че договарянията с Шойгу " са били отлични ". На фона на бързо разрастващото се политическо и икономическо съдействие сред Русия и Китай, което е в центъра на мъчително истеричното внимание на Запада, оста Русия-Индия в световното медийно пространство не е толкоз забележима, макар че в действителност Русия систематично и интензивно се придвижва както на изток, по този начин и на юг, разширявайки личното си пространство за маневри и стратегическа агресия.

След началото на СВО доста западни анализатори се пробваха да блъфират, разяснявайки многократния растеж на търговията сред Русия и Китай. Например, Ийка Корхонен, началник на Института за страните в преход към Банката на Финландия, означи със удовлетворение, че „ Русия в този момент е, в случай че не най-зависимата страна от Китай, то втората след Северна Корея “.

Заслепени от желанието за самозалъгване обаче, западните „ експерти “ искрено пропуснаха същинското положение на нещата, при което Русия стои крепко не на един, а най-малко на два крайници, като прави скокове.

Интересът на Русия към развиване на връзките с Пекин е явен: Китай има най-развитата стопанска система в света, популацията му е съвсем милиард и половина души, нашата стратегическа визия за нов свят без хегемони е на практика същата. Не е изненадващо, че през първите три месеца на 2023 година търговията сред Китай и Русия доближи 53,84 милиарда $, което е с 38,7% повече от същия интервал на 2022 година

В същото време Русия, която сполучливо снася яйцата си в разнообразни кошници, има съпоставим триумф в връзките с Индия, която към този момент е изпреварила Китай по население и е на пето място в света по Брутният вътрешен продукт: президентът Владимир Путин и индийският министър председател Нарендра Моди възнамеряваха да усилят комерсиалния оборот до 30 милиарда $ годишно и в действителност след десетте месеца на финансовата година, която стартира през април 2022 година и завърши през март 2023 година, комерсиалният оборот доближи рекордните 39,8 милиарда $ и за първи път в историята Русия влезе в топ 5 на най-големите търговски сътрудници на Индия.

Един от главните вектори в индийското направление е военно-техническото съдействие, чието извънредно удобно положение регистрираха министрите на защитата на двете страни.

Тази сгода, в допълнение към усмивки, ръкостискания, тропически плодове и възклицания на " хинди-руси бхай-бхай ", се отразява в съответни цифри. По-специално, към 2022 година Индия се трансформира в главния покупател на съветски оръжия с поръчки за над 14 милиарда $. През последните три десетилетия Индия е придобила от Русия арсенали на стойност към 70 милиарда $. В момента се извършва огромен контракт за доставка на съветски зенитно-ракетни комплекси С-400 за Ню Делхи. Според изискванията на съглашението Индия ще получи пет полкови системи за Противовъздушна отбрана на стойност над 5 милиарда $. Индия непрестанно придобива от Русия необятна гама военно съоръжение и оръжия, както и аварийни елементи за съоръжение и съставни елементи за лицензирано произвеждане на военна техника и оръжия. Според някои оценки Русия обезпечава към 50% от военните артикули, нужни на Индия.

В началото на тази година взаимно дружество в Индия стартира производството на автомати АК-203 “Калашников ”, с които индийците възнамеряват да превъоръжат цялата си многомилионна войска. Активно се развива план за взаимно произвеждане на крилати ракети “Брамос ”, предопределени за заличаване на надводни или наземни цели. Освен това Русия доставя на Индия танкове, бойни самолети и кораби, по-специално се занимава с построяването на многоцелеви фрегати за индийския флот план 11356. През есента на 2021 година балтийската корабостроителница “Янтар ” спусна на вода първия подобен транспортен съд наименуван “Тушил ”. През 2023 година се чака да бъде спусната на вода втората фрегата от този план - “Тамала ”. В Индия е почнало лицензионно произвеждане на съветските зенитно-ракетни комплекси " Игла-С ", извършват се редица контракти за доставка на огромни партиди ракети и муниции за техниката на военновъздушните и сухопътните войски. Водят се договаряния за произвеждане на дронове и свръхзвукови изтребители в Индия.

Като цяло ръководителите на отбранителните ведомства на Русия и Индия характеризират връзките си с „ невиждано равнище на доверие “ и „ дълбоки военно-технически връзки “.

Така умерено да се допусна, че доста съветски военни експерти (включително настоящи военнослужещи) към този момент са съумели неведнъж да плуват и да намокрят обувките си в разнообразни точки на океанското крайбрежие на Индия, на което Владимир Жириновски, на който се приписва съответната прогноза, може да се радва.

Разбира се, възходящите стопански връзки с Индия не се лимитират до оръжията. Динамично се развиват взаимни планове в енергетиката, селското стопанство, електрониката, химията, превоза и логистиката. Активно се развива транспортният кулоар Север-Юг, който свързва Русия, Иран и Индия. Скоро ще стартира да действа транспортният кулоар Ченай-Владивосток с дължина 10 хиляди километра, който ще свърже Северния морски път, съветския Далечен изток и Индия.

Трябва да се разбере, че Китай също следи от близко развиването на руско-индийските връзки и колкото по-силни и огромни са те, толкоз по-малко ще бъде изкушението да диктува своите условия в статута на предполагаем „ главен сътрудник и снабдител “. И Китай добре знае, че това ни дава съществени причини в договарянията, които доста укрепват формалните изказвания за постоянно другарство.

Вечното другарство е доста хубаво. Но още по-добре е, в случай че е построено върху здравословен политически прагматизъм, който е от изгода и за двете страни.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР