На снимката: техници подготвят автоматичната междупланетна станция “Озирис-Рекс за полет.

...
На снимката: техници подготвят автоматичната междупланетна станция “Озирис-Рекс за полет.
Коментари Харесай

НАСА ще изстреля възвращаема мисия към астероид през септември!

На фотографията: техници приготвят автоматизираната междупланетна станция “Озирис-Рекс ” за полет. Credit: NASA/Dimitri Gerondidakis

Ако всичко мине наред, през септември НАСА ще изстреля автоматизираната междупланетна станция “Озирис-Рекс ”. Стартовият прозорец за ракетата “Атлас 5 ” се отваря на 3-ти септември и продължава общо 39 дни. След изстрелването “Озирис-Рекс ” ще пътува към метеорита Бену в продължение на две години, като навлизането в орбита е планувано да стане през август 2018 година. В продължение на още две години “Озирис-Рекс ” ще учи Бену от орбита, след което през 2019 или 2020 ще бъдат взети проби от неговата повърхнина. Завръщането на “Озирис-Рекс ” на Земята е планувано за 2023 година. 

“Озирис-Рекс ” не е първата възвращаема задача до метеорит – първата бе японската “Хаябуса ”, която сполучливо взе проби от метеорита Итокава и ги достави на Земята през 2010 година. Но това е първата възвращаема задача до метеорит на НАСА. 

Защо Бену? Учените са избрали този метеорит въз основата на неговия състав, размер и непосредственост към Земята. Бену е близкоземен метеорит с тропичен диаметър 500 метра и полярен диаметър 510 метра. Предварителните изследвания демонстрират, че той е богат на въглерод и може би даже органични съединения. Възможно е да е останал неизменен след своето образуване преди 4.5 милиарда години. Така учените са на мнение, че той е ключ за разкриването на загадките на най-ранната биологична еволюция, от времената, когато съвсем няма основни фосилни находки на Земята.

Освен всичко това Бену е един от евентуално рисковите метеорити, с прочут късмет да се сблъска със Земята през късния 22-ри век. Така че неговото проучване би дало насоки за това по какъв начин да се организира бъдеща галактическа задача, която да го отклони от траекторията.

За повече информация посетете формалния уеб страница на задачата.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР