На предишните евроизбори Делян Пеевски беше отново на второ място

...
На предишните евроизбори Делян Пеевски беше отново на второ място
Коментари Харесай

Пеевски отново е кандидат за евродепутат

На предходните евроизбори Делян Пеевски беше още веднъж на второ място в листата на Движение за права и свободи, само че след вота се отхвърли от мястото си в Екологичен потенциал

© Юлия Лазарова Пет години откакто Делян Пеевски беше подложен на второ място в листата на Движение за права и свободи за евродепутати на предходните избори, само че след това се отхвърли, историята с кандидатирането му за място в Европейския парламент се повтаря. Пеевски, който като депутат в българския парламент има единствено един работен ден, още веднъж е на второ място в листата на придвижването за евровота. Това стана ясно в понеделник, когато листата за евродепутати на Движение за права и свободи беше импортирана за регистрация в Централната изборна комисия (ЦИК). На първо място в нея е подложен водачът на придвижването Мустафа Карадайъ, чието наличие в нея е по-скоро знаково и след вота той ще се откаже.

Кадри от кабинета " Орешарски "

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък След Пеевски на трето място е досегашният евродепутат и ръководител на младежката организация на придвижването Илхан Кючюк, който е и вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), чийто член е Движение за права и свободи. Четвъртата позиция заема още един евродепутат - някогашният министър на екологията от държавното управление на Пламен Орешарски Искра Михайлова. Тя стана евродепутат, откакто в нощта след изборите през 2014 година Пеевски се отхвърли от мястото си в Екологичен потенциал в нейна изгода.

На по-задни в листата позиции има още няколко индивида, свързани с министерството на екологията и кабинета на Орешарски. На седмо място е подложен Станислав Анастасов, който наследи Искра Михайлова за министерския пост за към два месеца до рухването на държавното управление. На последната седемнадесета позиция в листата пък е Цветан Енчев, който тогава беше шеф на кабинета на Михайлова като министър на екологията. Енчев е и изпълнителен шеф на сдружението на кметовете на Движение за права и свободи " Толерантност ". В листата на придвижването на евродепутати е и някогашният министър на финансите от кабинета " Орешарски " Петър Чобанов. Той е подложен на 11-о място.

Кой отпадна от листата

От листата на Движение за права и свободи за евровота отсъстват двама сегашни евродепутати - Филиз Хюсменова и Неджми Али. Хюсменова е зам.-председател на Движение за права и свободи, два мандата евродепутат и лидер на листата на Движение за права и свободи на двата последни вота за Екологичен потенциал. Хюсменова е и зам.-председател на групата на АЛДЕ в европарламента. Обяснението за отпадането й в този момент от листата е, че " тя си е направила отказ ". Али пък беше зам.-министър на защитата в две от държавните управления, в които участваше Движение за права и свободи - кабинетите на Симеон Сакскобургготски и на Орешарски. Али е излъчен за евродепутат от Кърджали.

Кърджали няма да има евродепутат

Именно неналичието на претендент в този момент от знаковия за Движение за права и свободи район Кърджали провокира мнения и неодобрение от страна на партийни деятели, че при подредбата на листата не е спазен районният принцип, по който нормално се излъчват претендентите. Обяснението на управлението за неналичието на претендент от града в този момент е, че водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ е излъчен от Кърджали, само че районът на процедура няма да има собствен представител в европарламента, тъй като той ще се откаже от мястото след вота.

В поддръжка на изказванията за непропорционално систематизиране на местата в листата е фактът, че поставените на пето и шесто място - Атидже Алиева - Вели и Севим Мусак, са от смолянския район. Вели е родена в Девин, само че съгласно деятели на Движение за права и свободи е от родното село на Карадайъ - Борино. Тя е зам. изпълнителен шеф на Държавен фонд " Земеделие " с сектор използване на ограниченията от Програмата за развиване на селските региони. Мусак е в екипа на евродепутата Илхан Кючюк в Брюксел. Деветата в листата Антоанета Асенова от младежкото Движение за права и свободи е член на бюрото на Европейската демократична юноша (LYMEC). На по-задните места в листата има представители от Бургас - Сюзан Мехмедова, от Велико Търново - Синан Пехливанов, от Варна - Ертен Анисова, и от Хасково - Сунай Якуб.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР