На последното заседание на Световната здравна асамблея, в сряда, бе

...
На последното заседание на Световната здравна асамблея, в сряда, бе
Коментари Харесай

СЗО закрива офиса си в Москва

На последното съвещание на Световната здравна асамблея, в сряда, бе извършено алегорично гласоподаване, при което 80 страни поддържаха резолюцията, осъждаща Русия за военните дейности в Украйна и хипотетичните ѝ офанзиви против здравни обекти.

52 страни се въздържаха, 9 гласоподаваха срещу, а 36 липсваха. Също по този начин, страните отхвърлиха контрарезолюцията, показана от Русия и Сирия, като единствено 13 страни я поддържаха. Това отменяне на съветската резолюция имаше за цел да изпрати явен сигнал, че извънредно огромните опустошения и офанзивите против здравни структури не се толерират от асамблеята и имат последици за държавата-агресор, съобщи представител на Украйна по време на срещата.

Световната здравна организация нормално се стреми да резервира политическа индиферентност и избира да не специфицира обособени страни, само че осъжда офанзивите против опазването на здравето. Приетата резолюция, която беше подкрепена от всички държави-членки на Европейския съюз, като се изключи Унгария, е повтаряне на сходна резолюция, призната през 2022 година и подкрепена от 88 страни.

Този ход следва сполучливото изпитание на европейските страни да реалокират офиса на Световната здравна организация за незаразни заболявания отвън Москва.

Украйна информирa, че войната е предизвикала вреди на 1256 здравни заведения, като 177 от тях са разрушени изцяло. Също по този начин, към 237 здравни служащи и пациенти са починали или ранени, а 21% от всички коли за спешна помощ са развалени или унищожени, съобщи " Фокус ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР