На поредното си за тази година посещение в Македония гръцкият

...
На поредното си за тази година посещение в Македония гръцкият
Коментари Харесай

Гърция и Македония може да направят днес крачка към среща на върха за името

На следващото си за тази година посещаване в Македония гръцкият външен министър Никос Коциас ще беседва с македонския се сътрудник Никола Димитров за името на Македония - стъпка, която съгласно политици в Атина и Скопие може скоро да докара до среща на върха сред двамата министър председатели.

Коциас, който нощес вечеря неофициално с Димитров в Охрид, ще продължи диалозите в същия град на официално ниво през днешния ден.

Двамата разговаряха неведнъж в последните месеци - както двустранно, по този начин и със специфичния делегат на Организация на обединените нации за името, Матю Нимиц. Миналия месец измежду политици и от гръцка, и от македонска страна се появиха догадки, че е допустимо договарянията, в случай че напреднат задоволително, до седмици да бъдат поети от министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Сигнал за това обаче даде и самият Заев предходната седмица - в неделя той сподели за македонската държавна организация МИА, че процесът може да се приближава досега, в който ще се срещне с Ципрас, тъй като това ще значи, че напредъкът в диалозите е на нужното равнище за подобен формат.

" Ако жителите чуват, че се провежда среща сред Заев и Ципрас, това значи съответно практическо удостоверение, че договарянията са в вярна посока и е допустимо да се стигне до решение. " " Вярвам, че това е допустимо, имам вяра, че е добре за Македония да се случи колкото може по-рано, тъй като за нас значи цялостна гаранция за приемане на дата за участие в НАТО, " сподели той.

В изявлението Заев даже заприказва за допустима среща " в края на април или може би началото на май " - първия път, когато самото събитие е обрисувано с явен период на възможност. Досега Скопие настояваше, че се надява на решение напролет, само че не влизаше в детайлности, а специалисти оценяваха триумфа като малко евентуален.

Гърция още не е коментирала изказванията на Заев. Гръцкият външен министър Коциас обаче сподели в изявление за немското сп. " Шпигел ", че разликите сред Атина и Скопие могат да се преодолеят със " храброст ".

Срещата на Коциас и Димитров идва седмица преди Еврокомисията да разгласи Доклада за напредъка на Македония, в който Скопие се надява да получи рекомендация за начало на договарянията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4723)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР