На първо четене депутатите приеха промени в Закона за социалното

...
На първо четене депутатите приеха промени в Закона за социалното
Коментари Харесай

На първо четене: Затягат правилата за получаване на социални помощи

На първо четене депутатите одобриха промени в Закона за общественото подкрепяне, които да затегнат контрола върху отпущането на фамилни помощи.
 ГЕРБ предлага да се стопират фамилните помощи за дете, което не посещава учебно заведение или детска градина  Българска социалистическа партия предлага прекъсването на всички фамилни помощи, в случай че дете под 16 година не върви на учебно заведение
Предложения за сходни ремонти в закона бяха импортирани от Българска социалистическа партия, Обединени патриоти и ГЕРБ, само че единствено тези на партиите от ръководещата коалиция бяха признати през днешния ден, като двата законопроекта ще бъдат разисквани в комисия и евентуално комбинирани. Против всички оферти се разгласи единствено Движение за права и свободи.

Предложението на ГЕРБ е да се стопират фамилните помощи за дете, което не посещава наложителна детска градина или учебно заведение. Законопроектът им планува ремонти в Закона за общественото подкрепяне и Закона за фамилните помощи за деца. Според него, в случай че в границите на един месец от една образователна година, са позволени неизвинени отсъствия в размер на 5 образователни часа или 3 дни пропуснато образование, обществените помощи се стопират за една година. 

Спрените средства пък ще бъдат пренасочвани към прилежаща детска градина или учебно заведение и употребявани за обезпечаване на еднакъв достъп до обучение. Предложението им още планува помощите за първокласници да бъдат разграничени на две равни елементи и да се получават при започване на първи и втори период. 

Приетото предложение на Патриотите планува да се обвържа приемането на обществени помощи с присъединяване на получателите в стратегии за ограмотяване, придобиване на подготовка и полагане на общественополезен труд. Според него още ще се прави годишна оценка от чиновник на Агенцията за обществено подкрепяне върху трайно безработни лица, които получават месечни помощи. Ако безработният получи две поредни негативни оценки, размерът на помощите ще бъде понижен на половина за период от една година. 

Отхвърлените оферти на Българска социалистическа партия пък предвиждаха прекъсването на всички фамилни помощи, в случай че дете под 16 година не върви на учебно заведение, както и преразглеждане на политиката за делегираните бюджети за учебните заведения и прекъсване на практиката " парите следват ученика ". 

По време на дебатите националният представител от " Атака " Павел Шопов се разгласи в поддръжка и на трите законопроекта. Според него те са еднообразно скъпи и е редно да бъдат признати на първо четене, като е допустимо да се направи компилация сред тях на по-късен стадий.

Депутатът Светлана Ангелова от ГЕРБ обаче съобщи, че не е допустимо да поддържат ограниченията на Българска социалистическа партия, защото те оферират да отпадат всички обществени помощи при неявяване от учебно заведение. 

Депутатът от Движение за права и свободи и ръководител на обществената комисия в Народното събрание Хасим Адемов се разгласи твърдо срещу законопроектите и ги дефинира като нарушаване на конституцията. Той дефинира предлагането на Българска социалистическа партия за неуместно, защото в него се смесват всички типове помощи.

" Нещо повече, в претекстовете е казано, че този закон се отнася против циганското население. Ако някой от братята роми си направи труда да прочете този план, нито един няма да посегне към алената бюлетина повече ", съобщи той.

Според Адемов огромна част от препоръчаните от Патриотите и ГЕРБ ограничения също по този начин към този момент участват в закона, а останалите са неприемливи. Депутатът още прикани за подкрепящи вместо санкциониращи ограничения.

Депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов дефинира деня като " добър за българската народна власт ", защото всички политически сили с изключение на Движение за права и свободи се съгласяват по един извънредно значим въпрос. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също изрази удовлетворение, че се разисква тази " доста значима тематика в нашето общество - образованието на децата, които са изолирани по една или друга причина ".

Той се разгласи в поддръжка на законопроектите на личната си ПГ и този на ГЕРБ, само че дефинира плана на Българска социалистическа партия като популистки и упрекна Движение за права и свободи за следващия им опит да саботират " приемането на потребни за страната начинания ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР