На първия етап симптомите на коронавируса могат лесно да бъдат

...
На първия етап симптомите на коронавируса могат лесно да бъдат
Коментари Харесай

Как да различим симптомите на COVID-19, настинка и грип

На първия стадий признаците на ковид могат елементарно да бъдат комплицирани с деянията на грип. В множеството случаи и двете болести са съпроводени от висока температура, кашлица, болки в ставите и главоболие. Понякога тези признаци са съпроводени от хрема, уязвимост и зной.

Но има най-малко два признака, чиято поява със забележителна убеденост може да се допусна, че приказваме за простуда или грип, а не за ковид: възпалено гърло и кихане, изяснява „ Дойче Веле “.

И двата признака са признаци на зараза на горните дихателни пътища. Коронавирусът визира най-вече долните дихателни пътища и инфектираният човек ще има най-вече суха кашлица, зной и/или пневмония, само че не и възпалено гърло.

Внезапната липса на аромат и усет от своя страна е доста постоянно срещан признак на COVID-19 и не се демонстрира при грип или простуда - даже в случай че запушеният нос и болките в гърлото до известна степен понижават чувствителността към миризмите и трансформират усета.

Трябва да се означи, че типичните признаци на ковид не постоянно се появяват - от време на време болестта може да бъде асимптоматично.
 Как да почистим вярно дома си против ковид  Как да почистим вярно дома си против ковид  Как да почистим вярно дома си против ковид  Как да почистим вярно дома си против ковид
Колко е инкубационният интервал за хората, инфектирани с ковид?

Според Института „ Роберт Кох “, инкубационният интервал на COVID-19, заболяване, породено от ковид - продължава приблизително 5-6 дни, макар че в някои случаи може да доближи до 14 дни . Ако се появят леки признаци или уязвимост, е належащо да се вземат болнични и да се лимитират обществените контакти, а децата да отхвърлят да вървят на учебно заведение и детска градина.

Инкубационният интервал постоянно е лек и асимптоматичен. Ако не сте сигурни или се притеснявате, обадете се на вашия персонален доктор или на диагностичния център на COVID-19. Ако е належащо, ще бъдете тествани за ковид.
 Как да предпазите детето си от ковид  Как да предпазите детето си от ковид  Как да предпазите детето си от ковид  Как да предпазите детето си от ковид
Как се предава коронавирусът?

Вирусът SARS-CoV-2 се предава основно по въздушно-капков път - посредством поемане на капчици или аерозоли , съдържащи вирус, отделяни при дишане, кашлица, говорене, пеене или кряскане. Поради тази причина една от ограниченията, които понижават риска от заразяване с ковид, е поддържането на обществена отдалеченост от 1,5 метра.

 грип вирус кашлица болест хрема iStock
 image2_16x9.png Хороскопът за ОКТОМВРИ: основен месец, който носи шанс и положителни благоприятни условия На фокус
Рискът от зараза се усилва при нескончаем престой в затворени, дребни и неприятно проветриви пространства. Ето за какво постоянната и ефикасна вентилация е толкоз значима. Предаването на вируса навън е допустимо доста по-рядко - при изискване, че минималното разстояние сред хората е 1,5 метра. Също по този начин е невероятно изцяло да се изключи заплахата от контактно предаване на вируса - изключително в случай че човек, хипотетично инфектиран с SARS-CoV-2, е докоснал повърхностите.

Най-ефективните ограничения за понижаване на опцията за заразяване с ковид към момента са обществено разграничаване, хигиена, постоянно и задълбочено измиване на ръцете, носене на защитни маски, проветряване на затворени пространства, уединяване на инфектирани с SARS-CoV-2 хора бързо и навреме и определяне на контактни вериги на инфектираните с COVID-19.

 грип храни iStock

Грип или простуда: по какъв начин да разберете

Дори на лекарите от време на време им е мъчно да разграничат грипа от елементарната простуда въз основа на признаците. Обикновено настинката стартира с възпалено гърло и хрема, последвана от кашлица, която може да бъде суха или с храчки. В продължение на няколко дни човек има болки в гърлото, запушен нос, леко нараснала температура, усеща уязвимост и главоболие.

Грипът, за разлика от настинката, се демонстрира ненадейно и неотложно - „ напълно “: измежду присъщите му признаци са главоболие, болки в ставите, суха кашлица, болежка и хрипове в гърлото, температурата се покачва до 41 градуса и постоянно е съпроводена от студени тръпки. Пациентът изпитва обща уязвимост и заспива.

 грип простуда болест Thinkstock

Симптомите на простуда отшумяват след няколко дни и изчезват изцяло след към седмица. Обикновено грипът продължава по-дълго: през първата седмица индивидът е изцяло некадърен и може да отнеме няколко седмици за цялостно възобновяване.
 Лесни препоръки за подисилване на имунната система по време на пандемия  Лесни препоръки за подисилване на имунната система по време на пандемия  Лесни препоръки за подисилване на имунната система по време на пандемия  Лесни препоръки за подисилване на имунната система по време на пандемия
Германската непрекъсната комисия за имунизации (STIKO) поучава всички, които са изложени на нараснал риск от зараза, да се имунизират против грип всяка година. Рисковата група включва по-специално страдащите от хронични болести, бременни дами и хора над 60 години. Също по този начин има смисъл да се имунизират тези, които заради професионална нужда непрестанно поддържат връзка с огромен брой хора (например медицински служащи и чиновници на обществени институции).

 ваксина грип Istock

Кога има смисъл да се одобряват антибиотици?

Причинителите на множеството настинки и грип са вируси, против които антибиотиците са неефективни, тъй че няма смисъл да ги приемате при лекуване на такива болести.

Антибиотиците работят върху бактериите по разнообразни способи: или като ги убиват, или предотвратяват разпространяването им. По този метод те нападат клетъчната мембрана или въздействат върху метаболизма на бактериите. Пеницилините да вземем за пример пречат на синтеза на клетъчните стени на бактериите и стените са перфорирани, което води до тяхното скъсване и бактериите умират.

По този метод има смисъл да се одобряват антибиотици единствено когато става въпрос за бактериална зараза . В някои случаи може да се развие на вирусен декор - бактериите попадат в тялото посредством отслабена имунна система, което води до затруднения в работата на цялото тяло.

Болести като пневмония, тонзилит, цистит, менингит нормално се предизвикват от бактерии и в тези случаи е належащо потреблението на антибиотици.

 жена дете болна болно грип Istock

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР