На парламентарните избори през юли имаше две основни разлики от

...
На парламентарните избори през юли имаше две основни разлики от
Коментари Харесай

Едно, две, три, истината се скри

На парламентарните избори през юли имаше две съществени разлики от тези през последните 12 години:

те не бяха извоювани от ГЕРБ и поради машинното гласоподаване резултатът беше явен доста по-бързо и подозренията дали някой не е блъснал кантара в броенето на практика липсваха.

Между двете, несъмнено, не е наложително да има връзка. Изборите през юли обаче убедиха даже скептиците в машинното гласоподаване, че това е по-добрият вид, съпоставен с цялостните с неточности, задрасквания и опити за имитация на протоколи във всички избори до момента.

Сериозна част от партиите обаче не могат да плуват в ясни води. Преди няколко дни по предложение на ГЕРБ представителите на съвсем всички от тях в Централната изборна комисия (без " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " ) одобриха в допълнение към резултатите, които всяка машина сама събира, да се броят на ръка разпечатани разписки. Това е освен необичайно, само че също неуместно, неуместно и най-много рисково.

Странно е, тъй като е безсмислено. Все едно някой счетоводител да счита с калкулатор, само че за всеки случай и на ръка. Или да имате комплицирани сметки в excel-a, само че тъй като нямате доста религия на компютрите, да плюнчите молива и да надраскате няколко бързи събирания, умножения и проценти на листа в профил.

Абсурдно е, тъй като смисълът от машинното гласоподаване е точно в това - да се считат резултатите по-лесно, по-чисто и по-бързо. Нелепо е, тъй като в закона написа, че годните данни са тези от машините. Всичко това води към същинското пояснение за какво се случва този избирателен приоритет и това е рисковото в цялата история.
Капитал - брой 44
Твърде евентуално тук-там ще има разминавания, по същата причина, както в случай че резултатите се броят няколко пъти на ръка, всякога ще са леко разнообразни. Просто хората не са съвършени изчислителни машини и всякога ще бъркат по друг метод. Това разминаване обаче ще се употребява от партиите, с цел да оспорят резултатите и да разсънят подозрения - да подкопаят легитимността на идващото ръководство. Това е евентуално и същинската цел. Водата да е мътна, калта да е рядка - да не се вижда извън какво се случва.

На парламентарните избори през юли имаше две съществени разлики от тези през последните 12 години: те не бяха извоювани от ГЕРБ и поради машинното гласоподаване резултатът беше явен доста по-бързо и подозренията дали някой не е блъснал кантара в броенето на практика липсваха.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР