На официална церемония в Гербовата зала на президентството държавният глава

...
На официална церемония в Гербовата зала на президентството държавният глава
Коментари Харесай

Румен Радев: Просветителят, историкът и лекарят чертаят пътя на подем

На публична гала в " Гербовата зала " на президентството президентът Румен Радев награди с държавни оценки изтъкнати българи за значимите им заслуги в региона на дипломацията, медицината, науката и културата.

С медал " Стара планина " първа степен президентът удостои о.з. старши лейтенант проф. доктор Никола Владов и проф. доктор Георги Тодоров. Ордени " Св. Св. Кирил и Методий " първа степен получиха Атанасия Стоянова и проф. Пламен Павлов. С медал За " Гражданска заслуга " първа степен бе почетен лекарят на годината доцент доктор Александър Оскар.

В словото си президентът Румен Радев съобщи, че в осъществяване на конституционните си пълномощия за него е същинско наслаждение да връчи високи държавни оценки на петима изявени българи, разкрили и осъществили житейското си предопределение в развиването на медицината и образованието, в името на индивида и на цялото ни общество.

Просветителят възпитава в любов към знанието, към нравствената опора, към силата на българския език и нематериалност. Историкът придвижва уроците на предишното, с цел да осъзнаем и предпазим сегашното. Лекарят дава живот, вяра и подарява бъдеще. Всички те дружно изковават нашите духовни полезности и дружно чертаят пътя към подемна нация, посочи президентът.

Във времената на тествания, през които прекосяваме е ясно, че знанието е скъп претекст, само че единствено по себе си не стига, а ко липсва най-важното - отправност на социална и значима идея, персонален образец и доверие. Наш дълг е да ценим и отличаваме престижите, които възпитават и дават небосвод за развиване като нация, сподели още Радев.

Той пожела на наградените да отстояват, да умножават достиженията си, да предават знанието и всеотдайността на високите персонални и професионални стандарти на идващите генерации, да множат своята голяма поредност и да построяват мислещи и свободни хора. Вашият образец ни е необходим и постоянно ще се употребява с нашата дълбока благодарност и удивление. На добър час, приключи президентът.

От името на наградените историкът проф. Пламен Павлов благодари за оценките и добави, че е доста значимо когато държавният механизъм отличава скромни и почтени българи. Нашите старания постоянно са били към опазване на българското здраве, познание, памет и език, изясни проф. Павлов.

По думите му това, което вършат лекарите е, че лекуват тялото и душите, като останалите учени също се пробват да оказват помощ. " Нека да лекуваме раните, тъй че с помощта на вас, светилата на българската медицина, дано да излекуваме раните на нашия заслужен, смел и толкоз добър народ ", прикани проф. Павлов.

Той увери, че няма разделяне на българи в чужбина и българи в България . " Най-висшата международна добродетел е любовта към отечеството и любовта към близък, осъзнато на едно друго ниво ", приключи проф. Пламен Павлов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР