На Международния астронавтически конгрес в Баку научихме, че Китай полага

...
На Международния астронавтически конгрес в Баку научихме, че Китай полага
Коментари Харесай

Китай започва изключително амбициозна програма за изучаване и усвояване на Слънчевата система

На Международния астронавтически конгрес в Баку научихме, че Китай поставя основата на извънредно амбициозна галактическа стратегия, която до края на десетилетието ще включва три кацания на Луната, задачи до метеорити и Марс и полет до Юпитер.

Догодина следва изстрелването на две лунни задачи – едната е информационен сателит “Чьечиао-2 ”, който ще обезпечава по-добра връзка с галактическите апарати, работещи на противоположната страна на Луната. Веднага по-късно изстрелване, отново следващата година, ще излети задачата “Чанг’e 6 ”, която първа в историята на космонавтиката ще вземе проби от противоположната страна на Луната и ще ги достави на Земята.

През 2025 година ще стартира задачата “Тянвън-2 ”, целяща взимането на проби от метеорит. Това е китайският аналог на сполучливата задача на НАСА “Озирис-Рекс ”, която преди броени дни се завърна на Земята с проби от метеорита Бену.

През 2026 година фокусът още веднъж ще е ориентиран към Луната – тогава ще бъде изстреляна задачата “Чанг’e 7 ”, целяща проучване на лунния Южен полюс. Две години по-късно, през 2028 година, ще бъде изстреляна “Чанг’e 8 ” – роботизирана мисия-предшественик на бъдещата Международна лунна изследователска станция, градежът на който ще почне през 30-те.

През 2028 година ще се заформи същинска конспирация – в случай че китайците спазят периода си, тогава ще бъде изстреляна задачата “Тянвън-3 ”, която цели взимането на проби от Марс и доставката им на Земята. Съществува действителен късмет Китай да изпревари Съединени американски щати – въпреки че възвръщаемата задача на НАСА на Червената планета е към този момент в ход, защото марсоходът “Пърсъвиърънс ” събира проби и ги опакова в контейнери, към момента не е ясно по кое време тези проби ще отпътуват към Земята. Предстои градеж на профилиран уред с възвръщаема ракета, само че работата непрестанно се бави и оскъпява.

През 2030 година ще излети и задачата “Тянвън-4 ”, която съставлява първият китайски опит за полет до Юпитер и вероятно до луната Калисто. Досега само Щатите са имали опит в проучването на Външната слънчева система, като американски задачи са посещавали Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Към днешна дата към юпитерианската система пътува и задачата на Европейската галактическа организация “Джус ”. Но евентуално в близко бъдеще китайците ще се утвърдят като нов и сериозен състезател.

Амбициите на Китай са огромни. Чакаме да забележим осъществяването!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР