- На живо от Русе ще разговарям с новия министър

...
- На живо от Русе ще разговарям с новия министър
Коментари Харесай

Николай Събев: Започваме дълбока реформа в транспортното министерство

- На живо от Русе ще беседвам с новия министър на превоза Николай Събев, който е в родния си град за присъединяване в полемиката „ Развитие и бъдеще на въздушния и сухопътния превоз в Русе и района ". Добро утро, господин министър, здравейте.
- Здравейте, положително утро от Русе.

- И на вас, като на министър Асена Сербезова, която допреди малко беше в нашето студио, ви се наложи да влезете в министерството с летящ старт. Уволнихте шефа на „ БДЖ - Пътнически транспорти " Любен Нанков. Ще има ли още оставки във воденото от вас министерство, господин Събев?
- Аз разгласих, че ние започваме дълбока промяна в транспортното министерство. Реформата има единствено една цел - България да има високоефективна транспортна система. Разбира се, че оставки ще има за всеки един от ръководителите в системата на Министерството на превоза, който има неприятни финансови резултати, неприятно качество и потребителите не са удовлетворени от техния сервиз.

- Чух ви да повтаряте думите на Асен Василев, още когато беше длъжностен министър, че България не е бедна страна, че България е крадена страна. Колко се краде в областта на превоза, имате ли визия?
- Имам приблизителна визия, че... няма сериозен общественик и собственик в сферата и системата на превоза към този миг. И ние би трябвало да предприемем нужното, тъй че всичко да стартира да работи дейно и публичният интерес в действителност да бъде мощно предпазен.

- Колкото до БДЖ, ще направя едно самопризнание, че персонално аз не съм се качвала на трен от студентските си години. Вие обаче казвате, че БДЖ може да...
- Каня ви, поканвам ви.

- Моля?
- Каня ви.

- Ами, дайте ми причина да се кача на трен, тъй като... Не знам, в този момент вие казвате, че БДЖ ще излезе на облага. Как тъкмо ще стане тая магия с това БДЖ да излезе на облага?
- Това не е магия. Това е обикновена математика и икономическо моделиране. Ние просто ще го използван, ще използван оздравителна стратегия. Бъдете уверени, че всички вие ще имате информация за това каква е и каква ще бъде нашата оздравителна стратегия и надлежно вие ще получавате постоянно информация за това по кое време сме стартирали, какви са междинните резултат, какви са междинните резултати, какви са провокациите по пътя, какви са новите благоприятни условия. И най-после вие ще видите резултата.

- Г-н Събев, а вие по кое време за последно пътувахте с трен?
- Когато... То е доста забавно. Аз, когато учех „ Икономика и ръководство на превоза " в УНСС - второто си висше обучение, случваше се по този начин, че всички сесии започваха и съвпадаха тъкмо с отпуските на студентите и на учениците. И се постановяваше да пътувам с трен, нощен трен, като съм спал последния път в тоалетната, която беше затрупана с куфари и с багажи, и просто нямаше друго място, с изключение на там да си полегна. Аз още тогава си споделих това е безсрамие.

- Ами, в действителност имаме съвпадане - и вие, и аз от студентските си години не сме се качвали на трен. Сега по отношение на думите ви, че ще махнете служебните коли на всички ръководители в жп превоза и те ще употребяват единствено публичен жп превоз, това смешка ли беше или желанията ви са безусловно съществени?
-Николай Събев: Не, не, не е смешка. Всички командировъчни заповеди, които са свързани с междуградски пътувания на всички ръководители в системата на БДЖ, ще бъдат разрешавани разноските за превоз по тях, само и единствено в случай че са в системата на БДЖ.

- Речено - сторено.
- Точно по този начин.

- Сега желая тук единствено да припомня, че тази година, 2021 година, е Европейска година на железопътния превоз и Европейската комисия предлага до 2040 година пътническите влакове да се движат със скорост от 160 км/час, а товарните - минимум със 100 км/час. Като имаме поради, че влаковете в България освен, че не са бързи, а от време на време за жалост излизат от релсите, по кое време ще стигнем европейците по експедитивност и качество на жп превоза?
- Ако пристъпим съществено и имаме поддръжката на обществото във връзка оздравителната стратегия, аз съм уверен, че ние ще осъществим програмата на Европейския съюз и 2040 година ние ще имаме бързите влакове. Силно се надявам, че това ще можем да изпълним доста преди този момент.

- Кажете ми, апелирам ви в резюме, каква е вашата визия за възстановяване на транспортните услуги в България. Отново ще изтъквам Европейската комисия отпреди няколко дни, която приказва за въвеждането на така наречен мултимодални билети, т.е. с един билет да може да използваме няколко типа превоз - и въздушен, и морски, и железопътен. Кога ще забележим това нещо в България да вземем за пример?
- Точно по този начин. Пилотният план аз считам, че ще може да стартира от Русе. Ако всичко е наред, през април ще стартират полетите на пасажери, транспортът на пасажери от Русе до София и концепцията ми е още тогава електронно да могат да се издават билети, комбинирани билети за най-малко два типа превоз - с автотранспорт примерно от Силистра до Ню Йорк, автотранспорт и въздушен превоз.

- Добре. А по отношение на този клип, който стана толкоз известен в обществените мрежи, на който се вижда по какъв начин чиновник на БГТОЛ наскърбява един водач на „ Дунав мост " при Русе, тъй като желае да си заплати индивидът с карта, а не кеш - вие подадохте сигнал до способените органи и казахте, че очаквате резултати. Какъв тъкмо резултат желаете да видите в този съответен случай?
- Аз последвам концепцията, че в действителност ние би трябвало да преценяме доста деликатно всички обстоятелства и когато се откри, че даден човек е отговорен - в тази ситуация в клипа той е явно отговорен, той демонстрира държание, което безусловно не дава отговор на достолепието на чиновник на българската граница - резултатът би бил освен уволнението на този чиновник. За да може да има смяна и промяна и в тази посока, ние би трябвало да прегледаме и другите аргументи, заради които държанието на чиновници би било такова, с цел да можем да ги отстраняваме. Вицепремиерът Гроздан Караджов също е реагирал неотложно през вчерашния ден и е почнал по-дълбока инспекция, в сравнение с единствено държанието на един чиновник. Уверявам ви, че скоро ще имате доста забавни резултати.

- Добре, в действителност това е под юрисдикцията на вицепремиера Гроздан Караджов. Но да ви запитвам нещо значимо, което като че ли остана неизяснено. Вчера при срещата си в Брюксел с генералния секретар на НАТО министър председателят Петков заприказва за „ построяването на втори мост над Дунав до Русе ". Всъщност втори мост от дълго време има, от 2013 година - той е сред Видин и Калафат, а остарелият „ Дунав мост " си е там от 67 години. За какъв втори мост в действителност приказва министър председателят до Русе - имате ли визия?
- Да, да, имам визия. В съдружното съглашение, което беше основата за сформиране на нашето държавно управление, там сме споделили, че в действителност по българския сектор на река Дунав би трябвало да има четири моста.

- Така?
- Ние планираме... Кирил Петков евентуално има поради втория мост, който ще създадем редом на „ Дунав мост ", който сега действа не изключително добре.

- А за какво е нужно да се направи втори мост, успореден на съществуващия от десетилетия мост, който свързва Русе и Гюргево?
- Много просто - ние би трябвало да вдигнем потенциала, а с това и скоростта.

- Добре. На финала да ви запитвам нещо персонално - елементарно ли се разделихте с ролята си на бизнесмен и влезнахте в обувките на министър?
- Всъщност аз бях взел решението, че до 8 декември ще работя в частна изгода, след 8 декември стартирам да работя в социална изгода. Лесно или мъчно - това решение е взето и би трябвало да го осъществя.

- На кого оставихте логистичната група, която основахте?
- Логистичната група се ръководи от семейството ми, които са с мен от основаването й. От 1993 година сме дружно. Това са хора, които знаят какво вършат. Освен това там имаме в идващите 10 години доста амбициозна и новаторска бизнес стратегия за развиване, която аз съм уверен, че ще бъде осъществена, защото аз знам какво е създавано и какви са изискванията, които сме подготвили, с цел да имаме в идващите 10 години прогресивен напредък. Така че аз там...

- И сте уверен, че по този метод избягвате спора на ползи, нали по този начин?
- Да, да, изцяло.

- Добре. Разбирам, че се увличате по източната философия и просвета, че обичате да пътувате до Тибет. Какво ви дава досегът с тази философия, с тази просвета?
- Аз уча античните текстове, свързани с развиването на мозъка. И резултатите, които съм посочил за този интервал, мисля, че са положителни. Аз мога да покажа практическо приложение на тези антични правила за това по какъв начин да работиш с мозъка си и това е явно, по данните на логистичната група. Вие в този момент ще ги видите в работата.

- Добре, дано да забележим малко Близък изток като философия и мъдрост в работата на новото държавно управление и в частност, несъмнено, на Министерството на превоза, което оглавявате.
Николай Събев: Искам да кажа единствено, че това, което е написано като „ Мъдростта на вековете ", което уча и упражнявам, просто има културна оценка сега, обвързвана с Изтока, само че тя е почнала по едно и също време и в Египет, и в нашите ширини, и в Древна Гърция. Така че ние не приказваме за разнообразни екзотични култури, приказваме за това по какъв начин да работим с мозъците си, което са стартирали даже и античните гърци едновременно с индийците. Така че няма нищо екзотично, апелирам ви. Ще видите, че всичко е използвано.

- Вярвам. Добре. Министърът на превоза - Николай Събев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР