Предизборната кампания беше насочена в 80% насочена към България, и

...
Предизборната кампания беше насочена в 80% насочена към България, и
Коментари Харесай

Любчо Нешков: Случващото се в Северна Македония е „генерална репетиция" за нещо подобно на това, което се случи в Черна гора - преврат и преориентация на страната

Предизборната акция беше ориентирана в 80% ориентирана към България, и то в отрицателен аспект. Това сподели някогашният заместник-външен министър Милен Керемедчиев в предаването „ Тази неделя " по бТВ.

В предизборната акция е била поискана и анулация на съглашението с Гърция. „ Гордана Силяновска съобщи, че по време на интернационалните конгреси няма да сяда там, където написа „ Северна Македония ", а ще упорства да се изписва остарялото име на страната й - Македония. Не можем да сложим знак „ антибългарска " и „ антигръцка " изразителност еднопосочно. „ Това е антиевропейска реторика, защото предходните ръководещи са подписаха съглашения, които въпреки всичко насочиха Северна Македония в една посока. В момента тези претенденти за властта изрично прекъсват този път към Европа. Как ще вървят към Европейски Съюз, когато желаят страни членки да създадат някакви отстъпки? ", разяснява Керемедчиев.

Българската страна не би трябвало да влиза в реториката на македонските политици. Има подписани съглашения и би трябвало да се уповаваме на тях. „ Трябва да покажем, че сме постоянен и сигурен член на Европейски Съюз, на който му се чува името. По-големите и съществени офанзиви на РСМ бяха към България, не към Гърция, тъй като те допускат, че България към момента има не толкоз мощен глас в европейските институции, за разлика от гръцките. Те си мислят, че с напън в България, в Европейска комисия, в Съединени американски щати, защото и там РСМ се пробва да основава все по-голямо лоби, те се ще опитат да окажат напън върху България, който да промени нашето мнение ", съобщи дипломатът.

Журналистът Любчо Нешков от своя страна съобщи, че случилото се в Северна Македония е логически завършек на този процеса, почнал преди 3-4 години. „ Тази експанзия против България не избухна по време на предизборната акция. Бившият им министър председател Димитър Ковачевски, който смятахме за проевропейски, сравняваше страната ни с Русия. Така че килимът беше подложен още по време на предходните ръководещи ", посочи той.

Според него протичащото се в Северна Македония е генерална подготовка за нещо сходно на това, което се случи в Черна гора - прелом и преориентация на страната.

„ Спирането на процеса по европейската интеграция на Северна Македония е обвързван с един различен развой, който се споделя „ Сръбски свят ", и това е нещо, което доста ясно би трябвало да бъде осъзнато от българските политици. Защото до момента в който българските политици се бият кой да вземе и кой заслужава Външно министерство, това пространство се попълня от един непознат антиевропейски план. „ Сръбски свят " е инструмент на Русия. Това е риск даже за военната инфраструктура ", съобщи Нешков.

Коридор 8 не е просто един трен и една автомагистрала, а част от тази военна подвижност.

Той изрази опасения, че при клетвата си Гордана Силяновска ще употребява името Македония вместо Северна Македония. „ Това е нещо доста рисково - това отхвърля интернационалните контракти и слага под въпрос бъдещето на страната ", уточни журналистът.

Рисковете са доста съществени. За да извърши проекта за дестабилизация на Балканите, Сърбия ще посегне на Македония. Тя посегна на Черна гора, посегна и в Косово. Имаше 90 бойци на НАТО, които бяха ранени преди седем-осем месеца, имаше терористична офанзива. Смятате, че Вучич, който отива в Скопие и приказва против България, няма да посегне на Македония? ", попита Нешков.

бТВ, „ Тази неделя "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР