Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви клетвата на новия македонски

...
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви клетвата на новия македонски
Коментари Харесай

Мицкоски: Вместо поздравления за триумфа, от Атина получаваме политически мускули

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски разгласи клетвата на новия македонски президент Гордана Силяновска-Давкова за " почтена " и прикани Гърция да се обърне към Международния съд, в случай че счита, че Преспанското съглашение е било нарушено.

" Очаквах поздравления от южната съседка за безапелационния успех, само че за жалост получихме политически мускули ", сподели бъдещият мандатоносител в Скопие.

БГНЕС напомня, че на 12 май Силяновска се закле като президент на " Македония ". Тя отхвърли да употребява конституционното име на страната Северна Македония, нарушавайки Преспанското съглашение с Гърция, и провокира интернационален скандал.

Мизкоски през днешния ден изрази очакване Силяновска да употребява термините " Македония " и " македонски ", тъй като това не нарушавало Преспансконо съглашение.

" Според нашето пояснение на Преспанския контракт, няма нарушаване. Използвам опцията да се обърна към нашите другари от Гърция – дано спрем със заканите, обструкциите и връщането към предишното, дано погледнем в бъдещето. Това са документи, които са част от закона. Ако считат, че сме нарушили Преспанския контракт, има Международен съд, може да стартира развой, тъй че там ще пресечем и двата аргумента. Не бих желал това да се случи. Призовавам за добросъседски и другарски връзки ", сподели Мицкоски.

" Ако някой чака ВМРО-ДПМНЕ да повтори грешките от предишното, бъдете сигурни, че няма да го създадем. Нямаме желание да отговаряме на политическите им мускули с преименуване на автомагистрали и летища или създаване на монументи. Не чакам връзките сред двете страни да се основават на политически мускули, чакам да имаме отлични съседски връзки. Оценявам, че и ВМРО-ДПМНЕ, и гръцкото държавно управление, ръководено от " Нова народна власт ", имат лична позиция, обвързвана с Преспанското съглашение. Нито ние, нито те харесваме този контракт ", съобщи политикът.

Той уточни, че Преспанският контракт е част от македонските институции, македонската конституция и закони. " Комуникацията в македонските институции остава в сходство с конституцията и законите, само че моето главно човешко право е по какъв начин ще назовавам моята страна ", сподели Мицкоски.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ чака скоро среща с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.

БГНЕС напомня още, че Преспанският контракт бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението постави завършек на дългогодишния спор за името на Република Македония сред управляващите в Скопие и Атина. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР