На извършителите на незаконната сеч им се разминава, защото така

...
На извършителите на незаконната сеч им се разминава, защото така
Коментари Харесай

Директорът на Агенцията по горите: Поръчителите на незаконна сеч си стоят удобно във фотьойлите и никой не ги наказва

На причинителите на противозаконната сеч им се разминава, тъй като по този начин е изработен Законът за горите, че той цели да накаже най-слабото звено в дърводобива и ръководството на горите. Това са елементарните служащи, които постоянно въобще не са отговорни за всички тези нарушавания, а поръчителите – техните шефове. Това съобщи шефът на Изпълнителната организация по горите Александър Дунчев пред bTV.

„ Докато тези хора биват гонени, същинските поръчители си стоят комфортно в столовете и въобще не схващат, няма никакво наказване за тях. В гората край Ихтиман (бел. ред. най-пресният случай на противозаконна сеч от 17-18 август) не беше стъпвал горски чиновник, тъй като най-вероятно не смеят “, добави той.

Дунчев добави, че посредством приложението " Защити гората ", създадено взаимно от Агенцията и самодейността " Гората.бг ", са подадени над 100 сигнала за противозаконна сеч, от които най-малко 30-40 са с открити нарушавания, което прави приложението извънредно ефикасна. Най-много сигнали за нарушавания се подават към София, в Родопите, както и в Стара планина.

„ Само за тази година са изгорели към 15 000 дка гори, приблизително през минали години са изгорели по 50 000 дка. Разходите са най-малко 1 млн. лева, без да отчитаме разноските за възобновяване на дървесината, които възлизат на още няколко милиона “, изясни Дунчев, допълвайки че в случай че сходни средства се влагат авансово в техника и запас за справяне с пожарите, то огромна част от тези пожари и разноски ще бъдат предотвратени отсега нататък.

Дунчев категорично благодари на всички пожарникари, военни и доброволци, които " не са на морето ", а гасят горите на България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР