На извънредно заседание на Консултативния съвет към Община Панагюрище представителите

...
На извънредно заседание на Консултативния съвет към Община Панагюрище представителите
Коментари Харесай

Консултативният съвет към Община Панагюрище с позиция срещу закриването на Районния съд

На изключително съвещание на Консултативния съвет към Община Панагюрище представителите на всички политически партии подписаха обща позиция против и превръщането му в териториално отделение на районния съд в Пазарджик. Становището ще бъде изпратено през днешния ден във Висшия правосъден съвет. 

Пред постройката на Панагюрския съд тече подписка, а от през днешния ден бе пусната и електронна петиция за опазване на правосъдната институция, като концепцията е интернет петицията да се трансформира в национална, защото планът планува закриването на общо 28 районни съдилища в страната. 

Подписката пред Районния съд в Панагюрище е разполагаем на жителите всеки ден от 8.30 до 19 часа. В нея се упорства Висшия правосъден съвет да преразгледа решението си за закриване на по този начин наречените пилотни съдилища от 15 юпи, включително и този в Панагюрище.

Аргументите на общинските съветници са, че съответно в Панагюрище няма демографска рецесия, общината е с разрастваща се стопанска система, в това число и на интернационалните пазари и аргументът, че съдът не е претрупан е лишен от наличие. И през днешния ден потокът от искащи да се включат в подписката е огромен. Призивът на панагюрци е към митинга им да се причислят и други, наранени в страната региони. 

Жителите на Панагюрище са безапелационни, че реформата е радикална и индустриализира правораздаването и че ще пазят правото си на налично и близо до тях правораздаване. Ако се наложи и с протест пред Висшия правосъден съвет.

Протести се приготвят и в Чепеларе. Срещу модела се афишира и адвокатурата, напрежение има и измежду нотариусите.  
Репортаж на Невена Петрова в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР