На извънредно заседание днес Министерският съвет прие пакета от данъчни

...
На извънредно заседание днес Министерският съвет прие пакета от данъчни
Коментари Харесай

Асен Василев: МС прие пакета данъчни закони, нулевият ДДС за хляба остава

На изключително съвещание през днешния ден Министерският съвет одобри пакета от данъчни закони.   Те ще бъдат изпратени към Народното събрание още този четвъртък, тъй че да могат да бъдат прегледани в Комисията по бюджет и финанси, заяви министърът на финансите Асен Василев, представен от Българска телеграфна агенция. Той напомни, че данъчните закони са оповестени за публично разискване още в края на септември.
Пакетът от данъчни закони резервира нулевата Данък добавена стойност ставка за хляба и брашното доникъде на идната година, както беше утвърдена в началото.

За ставката от 9% за ресторантьорите последното решение ще бъде на Народното събрание, стана ясно от думите на министъра.   

Той изясни, че едно от предложенията планува ресторантьорите да вкарат постерминали във всички заведения с две, три, четири и пет звезди, а единствено най-малките да бъдат освободени. В тях наложително да се заплащат заплатите по банков път. Да има минимални ставки за личен състав, които са по-високи от минималната работна заплата за най-нископлатените длъжности, което цели да изсветли трудовите приходи.    Ако всичко това бъде признато, тогава 9-процентната ставка на Данък добавена стойност може да остане като краткотрайна мярка, защото хазната ще събере повече средства, в сравнение с посредством нарастване на налога.

" Ако не бъде признато, поддържаме 20% Данък добавена стойност. Там изборът е на Народното събрание, дали да одобри изсветляване или 20% ", изясни Василев.

Предвижда се и друга смяна при заведенията.

„ Всички, които са под 100 000 лв., минават на патентен налог. Техните доходи от налог облага ще минават към общините, които по този начин или другояче управляват и брой маси и всичко останало. По този метод общините ще имат един спомагателен източник на доход “, изясни още Асен Василев.

  Министерството на финансите работи по няколко разновидността на бюджет за 2024 година, заяви преди дни министърът на финансите Асен Василев.

През първата половина на ноември ще бъдат признати данъчните закони и към 15 ноември проектобюджетът ще бъде показан за публично разискване.

" Ще държим той да е с 3% недостиг към Брутния вътрешен артикул на начислена основа, а на касова основа - 2,5%, както ще е и тази година ", сподели още Василев.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР