На фона на върлуващата епидемия от коронавирус, остров Карантина в

...
На фона на върлуващата епидемия от коронавирус, остров Карантина в
Коментари Харесай

Запознайте се с турския остров Карантина

На фона на върлуващата зараза от ковид, остров Карантина в региона на град Урла още веднъж провокира интереса, отбелява турскатат частна телевизия НТВ.

През XIX век островът е служел за изолираност на заболели от холера, чума и други заразни заболявания.

В момента тече реституция на острова, като ще бъдат възобновени 16 исторически здания. Съоръженията и до през днешния ден могат да служат за образец на актуалните системи, показва още малкия екран.

Директорът на острова-музей Тургут Йълмаз твърди, че точно остров Карантина е първото място, което е устроено съгласно научните правила за карантиниране.

През 1866 година не е имало избрани международни научни практики и стандарти за периода и разпоредбите на карантина, споделя Йълмаз, съгласно който Карантина не се разграничава по никакъв метод от актуалните центрове за изолираност на заразноболни пациенти.

Така да вземем за пример, облеклата на пасажерите, поставяни под карантина, са били обрароботвани на висока температура и поставяни под пара.

След това идващите са взимали душ и са прекосявали през лекарски обзор. Онези, за които е било преценявано, че са здрави, са прекарвали сред 8 и 10 дни под карантина. 

Болните са били изпращани в специфични отделения за лекуване, а умрелите - погребвани дълбоко в гробове, засипвани с вар, споделя още той. 

Капацитетът на острова е бил за 600 души. 

Процесът за реституция на постройките и оборудванията на остров Карантина е почнал през 2018 година, а когато той завърши, основното здание ще стане музей. В момента процесът е на стадий търг.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР