На фона на сушата в Италия човечеството може да се

...
На фона на сушата в Италия човечеството може да се
Коментари Харесай

Прогноза на учени: Сушата може да причини недостиг на пармезан

На фона на сушата в Италия човечеството може да се сблъска с дефицит на пармезан, предвиждат учени, представени от Си Ен Ен.

Причината е, че количеството на водата в река По, захранваща 30 % от фермите в страната, мощно е намаляло , което заплашва производството на известното сирене, оповестява Си Ен Ен.

Според Масимилиано Фацини, началник на отдела за климатични опасности към Италианското сдружение по геоекология, дефицитът на вода в речния басейн е 45-70 %. Специалистът изяснява, че По се зарежда от снега в Алпите и от дъждовете напролет. От май тази година обаче преваляванията са малко , тъй че хората, които живеят и работят с помощта на реката, са изложени на риск.

" Ситуацията е сериозна и може единствено да се утежни " , споделя Фацини.

Експертът съобщи, че водата на По е нужна за развъждането на млекодайни крави. Обикновено кравите дават по 30 литра мляко дневно, с цел да се създаде същинско Пармиджано-Реджано - за задачата всяко животно би трябвало да употребява 100-150 литра вода. Влагата е нужна и за развъждането на апетитен фураж за стадата. Недостигът на вода в река По заплашва да докара до закриване на аграрни стопанства.

Според учените средиземноморският район е една от горещите точки на климатичната рецесия. Прогнозите са, че температурите там ще бъдат с 20-50 на 100 по-високи от междинните за света, а сушите ще се усилят доникъде на века.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР