На фона на рекордни стойности предните месеци цените на зърното

...
На фона на рекордни стойности предните месеци цените на зърното
Коментари Харесай

Българските фермери се ядосват, че житото поевтинява

На фона на рекордни стойности предните месеци цените на зърното вървят надолу по целия свят. За това си има справедливи аргументи - положителните реколти в главните страни производителки. Но нашите зърнобизнесмесени си откриха   " зложелател " -  конкуренцията на евтината украинска пшеница. И заплашват с митинги, в случай че страната не вземе ограничения.

 

В последните дни стартира същинска акция за дискредитиране - представители на зърнения отрасъл изясняват по какъв начин вносът от Украйна въобще не се управлява и в страната ни влиза жито, което можело да е третирано с пестициди и всевъзможни други неразрешени химикали, можело даже да е " радиоактивно ". Истинската причина за тази неприязън е, че импортът е евтино и  не разрешава на българските производители да извличат свръхпечалби. 

Председателят на Асоциацията на зърнопроиозводителите Костадин Костадинов изясни, че у нас на всеки фермер му желаят искат всевъзможни документи и му вършат всякакви  поверки, а за украинския импорт на храни това не се прави, тъй като имало  " заповед "  на Еврокомисията, освобождаваща го от фитосанитарен надзор.

 

„ Очакваме да я забележим тази заповед каква е, що е и от кое място,

 

само че това е неприемливо “, уточни Костадинов пред медиите. „ Надяваме се страната да се заеме със своите функционалности и да реализира надзор, тъй като това действително е неприемливо и за зърнопроизводителите, и за здравето на българските жители, акцентира агробизнесменът. 

Бойко Синапов от Сдружение „ Обединени български животновъди “, разяснява пред " Агрозона ", че го било боязън да не си изтрови животните с фураж от Украйна. „ Получих предложение да ми докарат във фермата зърно за 50 ст./кг., само че по какъв начин да го купя, като не е минало през инспекции и надзор. В тази обстановка ще се получи по този начин, че украинското зърно с неразбираеми качества, ще се продаде в България, а

 

висококачественото зърно на нашите фермери ще се изнесе “,

 

разсъждава Синапов. 

„ При неизвършване на фитосанитарен надзор в България и Европейски Съюз влиза зърно от райони в Украйна, които са със повишена радиоактивност. Има заплаха и от амброзия, морово рогче и тежки метали и пестициди, които не са позволени в Европейски Съюз “, твърди Атанас Божков, ръководител на Съюза на производителите на комбинирани фуражи в България.

 

Опасенията на нашите зърнобизенесмени са много странни, защото Украйна е след водещите производители и продава висококачествена пшеница, слънчоглед, царевица и рапица по целия свят.  В същото време, в случай че има подозрения, че у нас влизат някакви некачествени партиди, би трябвало това да се ревизира от Българската организация за сигурност на храните, а не да хвърлят недоказани обвинявания и съмнения. 

Внушава се, че в България идва надали освен жито, отгледано в региона на Чернобил, само че няма данни БАБХ да е била сезирана и да са изследвани проби от " рисковата " стока. В четвъртък министърът на земеделието Иван Иванов разгласи, че е получил недоволство от Националната асоциация на зърнопроизводителите и е разпоредил инспекция на посочените от организацията места за предпазване на зърното, пристигнало от Украйна. Той даде обещание всички взети проби да бъдат прецизно тествани, резултатите да бъдат оповестени и в случай че има разминаване в условията по българските стандарти, да бъдат подхванати ограничения.

В опита си да пазят високите си цени агробизнесмените в последните дни изясняват, че новата годишна продукция не е доста добра. Но отрасловият миннистър Иван Иванов през днешния ден ги опроверга (не за първи път), като съобщи, че добивите са отлични - ще надвишават 6 млн. тона, и ще се приближат до рекордния берекет от миналата година.

 

Къде е качеството

Проф. Борис Янков, от Агро университета в Пловдив, разяснява, че Украйна е измежду страните, които създават най-качествената пшеница в Черноморския район, наред с България, Румъния и Русия. „ Украйна е най-големият експортьор на слънчоглед в света “, разясни той и разясни, че вносът на тази просвета от там смъкна цената в България през последните месеци, което не се нрави на произовдителите,  само че пък е добре за потребителите, тъй като олиото по 7 лв. литъра ичезна. Проф. Янков счита, че е добре да има на ниска цена внос на пшеница, тъй като

 

брашното и хлябът у нас доста нарастнаха предните месеци

 

Житото, отглеждано в Украйна, е измежду най-качествените, потвърдиха от Добруджанския аграрни институт в гр. Генерал Тошево. „ По-стари украински и съветски сортове постоянно са били част от генофонда на нашия институт. Получените преди няколко години лабораторни резултати демонстрират, че те са с високо наличие на недопечен протеин, глутен, седиментационно число, хектолитър и образуват самун с огромен размер и чудесно качество на средата “, обясни за „ Сега “ доцент Соня Донева от института. „ Преди години, когато се е работило главно в направление " качество на пшеницата ", основно съветски и украински сортове са употребявани като наставнически съставни елементи в селекционната стратегия на нашия институт. На този стадий ми се коства, че нашата селекция е ориентирана по-скоро към западната и задачата е постигането на по-високи добиви за сметка на качеството “, сподели още експертката.

 

Колко

По информация от организация „ Митници “, предоставена на „ Сега “, през първата половина на 2022 година у нас

 

са били импортирани от Украйна близо 331 хиляди тона слънчоглед

 

Също по този начин в доста по-малки размери се внасят пшеница, царевица, семена от лен, рапица и други. При импорта се изисква да бъде възложен документ за генезис на стоката. Вносът на царевица е към 1490 т, сочат данни на Националния статистически институт. За количествата жито обаче Национален статистически институт не дадоха информация, базирайки се на европравила, защитаващи търговците от идентификация на покупко-продажбите им.

Съседна Гърция от години внася зърно от Украйна. Според обява във в. „ Етнос “, общият годишен внос там възлиза на 1,5 млн. т  - главно на мека пшеница, царевица и ечемик. Изданието прецизира обаче, че Гърция изнася по към 500 хиляди т твърда пшеница, чиято цена нараства  заради спада на производството в Канада.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР