На фона на развихрилата се епидемия от коронавирус учените предупреждават

...
На фона на развихрилата се епидемия от коронавирус учените предупреждават
Коментари Харесай

Учени предупреждават за нов вирус

На фона на развихрилата се зараза от ковид учените предизвестяват за появяването на нов – Нипах. Той е постоянно срещан при прилепите в Бангладеш и Индия и може да се трансформира в рисков вариант, който да се популяризира бързо измежду хората и да се трансформира в смъртоносна болест, оповестява английското издание „ Експрес “, осведоми NOVA.

Нипах е включен в листата на Световната здравна организация като един от 10-те патогени с най-голям приоритет, с които би трябвало да се оправим незабавно поради евентуалните вреди, които може да нанесе.

С вируса нормално се заразяват хора, консумирали плодове, върху които има слюнка от болно животно. Към момента в света не съществува лекарство или ваксина против този вирус и равнището на смъртните случаи при заразяване доближава 90%.

Учените сигнализират, че вирусът е по-разпространен, в сравнение с се е считало преди. Огнищата са се умножили в региони, където липсват плодовете, които досега са се свързвали със болестта.

Те акцентират, че за разлика от Sars-CoV-2, вирусът Нипах не се предава толкоз елементарно от човек на човек, само че измежду прилепите към този момент евентуално има варианти с изменени характерности.

Ако това се случи, резултатът може да бъде всеобщо разпространяване на смъртоносното заболяване, предизвестява ръководителят на научния екип Джонатан Епщайн.

Засега огнищата на заразяване към момента имат непостоянен темперамент, само че броят на случаите се подценява, защото признаците му са сходни на тези на други болести като японския енцефалит и маларията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР