На фона на протести и блокади премиерът Николай Денков отправи

...
На фона на протести и блокади премиерът Николай Денков отправи
Коментари Харесай

Ще има ли решение? Николай Денков на крака при гневните миньори и енергетици

На фона на митинги и блокади министър председателят Николай Денков насочи покана към разбунтувалите се енергетици и миньори за диалози в неделя следобяд в Министерския съвет. Поканата е към централите на двата огромни синдиката – КНСБ и КТ „ Подкрепа “, както и към организациите им във „ въглищните “ региони Кюстендил, Перник и Стара Загора – Кюстендил, Перник и Стара Загора, и в предприятията Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “, „ Мини Марица-изток “, обособените рудници на „ Мини Марица-изток “, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.

А още през днешния ден ще има „ загряваща “ среща на енергийния министър Румен Радев със синдикатите, която ще се организира в административната постройка на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “.

Че тецовете и мините могат да бъдат избавени се поддържа от партии в Народното събрание – Българска социалистическа партия и „ Възраждане “. В петък те дружно с Има Такъв Народ се пробваха да осуетят изпращането в Брюксел на териториалните проекти за обективен преход на въглищните райони у нас.

В Народното събрание започнаха незабавни диалози, като след тях водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи казуса за решен. Според него финансовият министър е заречен въглищните централи да работят до 2038 година и всеки служащ, който желае да напусне, да получи незабавно 36 заплати.

Реклама

По-късно Асен Василев посочи, че това прави по 140-150 хиляди лв. на човек. Постигнато е единодушие върху мини, язовири, хвостохранилища да не може да се построяват слънчеви паркове. Скъсяват се периодите – до 60 дни, за вложения във ВЕИ в урбанизирани територии. В диалозите е взел участие и депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Блокади

Магистрала „ Тракия “, както и Подбалканският път в региона на Гурково, в това число Прохода на републиката, остават блокирани от протестиращите енергетици, заяви БНР. Нощта е минала умерено, без напрежение сред протестиращите и полицията.

Около 200 души са на пътния възел на Автомагистрала „ Тракия “, не пропущат коли, с изключение на такива с бременни дами и с хора в сериозна обстановка. Протестиращите ще останат на своите позиции най-рано до понеделник, в случай че не бъде сбъднат някакъв контакт с властта.

Голяма част от чиновниците на жандармерията и полицията са били отзовани през нощта, заяви Бисер Бинев, водач на КТ „ Подкрепа “ в „ Мини Марица – изток “. Недоволните не престават да отстояват своите претенции и се надяват на договаряния.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР