На ежегодния Британски фестивал на науката в Брадфорд учени от

...
На ежегодния Британски фестивал на науката в Брадфорд учени от
Коментари Харесай

Знаете ли на какво мирише смъртта?

На годишния Британски фестивал на науката в Брадфорд учени от университета Хъдърсфийлд, Англия оповестиха неповторимо забавно свое изобретение. Те са открили по какъв начин мирише гибелта.

Всъщност става въпрос за аромата на човешкото тяло, незабавно откакто човек почине. Непосредствено преди да стартира разлагането на тъканите на организма, то излъчва мирис на прясна риба и прясно окосена трева.

До момента всички проучвания в региона бяха ориентирани към това да се открие от какво се състои миризмата на мъртвец. Установено е, че тя е композиция от две молекули – путресцин и кадаверин, които се появяват при разлагането на натрупа. Учените от Англия обаче, отпред с Ана Уилямс, са насочили своето проучване в друга посока. Целта била да се откри дали има разлика сред миризмата на живите и мъртвите директно след гибелта.

За осъществяване на проучването екипът е употребявал трупове на прасета, защото техните тъкани са най-близки до човешките. Взетите проби били затваряни в херметични кутии, предпазени от микроби. На всеки час са взимани проби от въздуха в тях, които били сравнявани с миризмата на живи хора. Анализите са лишили няколко дни, в които учените изследвали химичния състав на пробите благодарение на газов хроматограф.

Резултатите посочили, че мъртвото тяло стартира да се разлага, още преди бактериите да се намесят. Това води до отделянето на летливото вещество хексанал, което по принцип придава типичния мирис на преди малко окосена трева. Освен него са регистрирани още триметиламин, с мирис на прясна риба, и индол, имащ особено остра миризма.

Според експертите проучването и резултатите от него ще са потребни на криминалистите при случаи с неотдавна умрели хора, както и при образованията на следови кучета.

 Мирис на гибел

В същото време през последната половин година откриватели от Льовенския университет в Белгия са създали параленост сред проби от шест души и 26 разнообразни животни. Според техните данни човешката гибел има ясно изразен плодов аромат. Те са открили, че той е неповторима симбиоза от пет химични съединения, които са неповторими за хората и не са типични за животните.

Това са бутил пентаноат (с мирис на малини), хексаноат (с мирис на ананас и къпини), 2-метилбутират (с мирис на череши и ябълки) и 3-метилбутил пентаноат (с мирис на зрели ябълки). Полученият коктейл се дефинира като много прелестен на аромат. Той обаче може да бъде усетен единствено в лабораторни условия, защото в действителна обстановка въздействат и външните фактори.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР