На днешния ден църквата почита паметта на Свети мъченик Варлаам

...
На днешния ден църквата почита паметта на Свети мъченик Варлаам
Коментари Харесай

Почитаме светец, умрял в мъки

На днешния ден църквата уважава паметта на Свети страдалец Варлаам Антиохийски и на Свети оракул Авадий.
Свeти страдалец Варлаам е образец за неотстъпчивост в християнските убеждения. Той страдал за вярата и починал в страдания в 304 година в Кесария Кападокийска.
Гонителите мислели, че образецът на измяна към християнската религия от страна на един почитан от всички дъртак може по-силно да подейства на другите. Затова те подложили на жестоки изтезания антиохийския християнин Варлаам. Но като не съумели да го принудят да се отхвърли от своето вероизповедание, с цел да го създадат най-малко несъзнателен участник в идолослужението, заставили го да държи над горящ жертвеник своята ръка, в която турили тамян и смирна. Болката и най-малката неустойчивост могли да принуждават изповедника да изтърве несъзнателно на жертвеника поставения в ръката му тамян и с това да даде мотив на враговете да кажат, че е уважил езическите богове. Но старецът имал мощ да удържи протегнатата над огъня ръка. Той не направил ни минимум придвижване с нея и не изпуснал тамяна и смирната, до момента в който не взели да падат изгорелите стави на пръстите му.
По подобен метод, "имайки своята десница вместо олтар Господен " – както се показва Свети Василий Велики в своето похвално слово за тоя страдалец, Варлаам освен не оправдал сметките на езичниците, само че с образеца на своята неотстъпчивост засилил въздействието си над вярващите и даже у самите съперници на Христовата религия. Той възбудил почитание към християните, сред които имало такива мощни и непобедими изповедници на гоненото от тях обучение.
Днес се чества и паметта на Свeти оракул Авдий, четвъртият от така наречените "малки пророци ". Предполага се, че бил съвременник на великите пророци Йеремия и Йезекиил (VII-VI в. преди Христа).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР