На днешния ден през 1402-ра г. край Анкара се случва

...
На днешния ден през 1402-ра г. край Анкара се случва
Коментари Харесай

Един колосален за времето си сблъсък

На днешния ден през 1402-ра година край Анкара се случва един грамаден за времето си конфликт.

В борбата при Анкара, също наричана борба при Ангора, най-значимият турко-монголски държател след Чингис - Тимур, премазва османската войска на султан Баязид " Светкавицата " и го пленява, довеждайки османската империя до ръба на ранна гибел. Тимур предвожда 140,000 тюрки, монголи, татари, перси, индийци и даже 32 бойни слона в акция против Османската империя, кулминираща в разгрома на 85,000-120,000 войска на султан Баязид край Анкара.

В борбата на турска страна значимо присъединяване вземат над 20,000 сърби, предвождани от Стефан Лазаревич. Заедно с него са и брат му Вук Лазаревич, Георги Бранкович и брат му Гъргур Бранкович. Има и албански контингент, който се командва от Гьон Кастриоти, Коджа Захария и Димитър Йонима. Сърбите изиграват основна роля, защото избавят в борбата един от синовете на Баязид, както и цялата османска съкровищница, с което де факто предотвратяват ранен разпад на империята.

Според гръцкият историк Спиро Теотокис пък българският челник Стефан Елеазар отпред на един полк Българска армия се съюзява с Тамерлан и взе участие на негова страна в борбата.

В разгара на багра татарската кавалерия в армията на Баязид се причислява към Тимур и обкръжава някогашните си съдружници. Турците са победени, а султанът прекършил България и завладял Търново - Баязид " Светкавицата " е покорен и затворен в клетка, след което употребен като столче за крайници и за качване на кон от Тимур. Съпругата на Баязид Деспина Оливера Лазаревич е карана да служи гола на масата му. След осем месеца подложен на такива унижения Баязид получава удар и умира през март 1403 година

Войските на Тимур завладяват и опустошават първата османска столица Бурса, а Османската империя изпада в революция сред четиримата синове на Баязид. Това дава още 50 години живот на византийската столица Константинопол, както и опция на българските князе Константин и Фружин да вдигнат през 1408 година въстание, което е потушено до 1413 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР