На днешния ден почитаме паметта на Света преподобна Ефросиния Александрийска

...
На днешния ден почитаме паметта на Света преподобна Ефросиния Александрийска
Коментари Харесай

Почитаме Света преподобна Ефросиния Александрийска

На днешния ден почитаме паметта на Света преподобна Ефросиния Александрийска - надълбоко религиозна, скромна и отдадена на Господ девственица. Ефросиния била дълго чакано дете на богатия и почитан от всички добър християнин Панфутий.

Панфутий и брачната половинка му дълго време нямали деца, по тази причина когато се родила дребната Ефросиния, те я заобиколили с обич и внимание. За злощастие Ефросиния рано изгубила майка си и останала единствено на нежните грижи на татко си.

Когато девойката достигнала възрастта за женене, татко ѝ Панфутий я заречен на доблестен и просветен юноша, само че Ефросиния копнеела единствено за Господа. Тя желала да се отдаде в работа на Бога и скрито от татко си водела дълги диалози с един от братята в манастира, на който татко ѝ постоянно правел дарения.

След дълги терзания, разкъсвана от дълга към татко си и любовта си към Бог, Ефросиния взела сложното решение да се замонаши скрито от родителя си. Подстригала дългата си коса и облякла монашеските облекла.

Преоблечена като мъж, тя се явила в Теодосиевия манастир и се показала под името Смарагд, уплашена, че татко ѝ може да я открие, в случай че се опита да постъпи в девическа обител.

Девицата, скрита зад облика на брат Смарагд, обяснила на игумена, че е евнух, служил в царския двор, който желае да се отдръпна надалеч от светската суетност.

В манастира преоблечената Ефросиния била задушевно призната в началото, само че след това почтената ѝ красота почнала да всява ужас в душите на по-младите монаси. Затова игуменът извикал брат Смарагд и му предложил да заживее в самотна килия, изолирана от целия свят, в пост и молитва до края на земните си дни.

Възрадвала се блажената Ефросиния и заживяла отдадена на молебствия, а в същото време клетият ѝ татко Панфутий идвал доста пъти в манастира, с цел да пита за изгубената си щерка.

 Преподобна Ефросиния Александрийска

Съкрушеният от тъга татко изливал скръбта си пред игумена на манастира Теодосий. Трогнат от нещастието му, игуменът предложил на Панфутий да побеседва с един благоверен брат и без да знае, че Смарагд в действителност е Ефросиния, събрал татко и щерка още веднъж.

Но годините на пост и молитва в уединение си били споделили думата и когато Панфутий се срещнал още веднъж с Ефросиния, той не я познал. Надълго и необятно Панфутий беседвал с щерка си, която считал за монаха Смарагд, а тя въодушевено му разказвала за високите добродетели на Християнството.

Разговорът доста успокоил съкрушения татко и той на напуснал манастира с леко сърце.

Света Ефросиния прекарала 38 години в манастира - в пост, молитва и изолираност. Когато легнала тежко болна, татко ѝ научил и пристигнал в манастира да види обичния брат Смарагд, който му донесъл покой на времето.

Тежко болната Ефросиния помолила татко си да остане да нощува три дни в манастира, като дала обещание да му разкрие нещо ненадейно.

След три дни умиращият брат Смарагд разкрил на Панфутий, че в действителност е неговата от дълго време изгубена щерка Ефросиния. И помолила да остави на манастира, в който прекарала живота си, имуществото, което щял да и даде приживе.

Със гибелта на Ефросиния тайната ѝ била разкрита на всички. Баща ѝ Панфутий извършил нейната повеля и дал забележителна част от имението си на манастира, а остатъка раздал на бедните хора.

Панфутий се отдръпнал от светската суетност и прекарал остатъка от живота си в килията, в която 38 години живяла щерка му.

На днешната дата имен ден чества и Сергей.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР