При агнешкото месо най-честите нарушения са липса на съпроводителни документи

...
При агнешкото месо най-честите нарушения са липса на съпроводителни документи
Коментари Харесай

БАБХ: Следете за маркировката - гарант за качество и произход на агнешното и яйцата

" При агнешкото месо най-честите нарушавания са липса на съпроводителни документи и липса на здравна маркировка т.е. на щемпел на месото, което за нас приказва, че това месо е без генезис и това месо би могло да бъде евентуално рисково за консумация ", това сподели пред Българска национална телевизия доктор Любомир Кулински - шеф на дирекция " Контрол на храните ", БАБХ.

 

Месото след направена инспекция и уточняване, че има нарушаване се бракува и се изпраща за заличаване. Подобни са и проблемите, които срещат от БАБХ с яйцата.

 

" Отново проблем е неналичието на маркировка на черупката на яйцата. Има много яйца, ориентирани за заличаване, които нямат документи за генезис и нямат код на черупката, който да демонстрира техния генезис ", осведомиха от БАБХ.

 

Д-р Любомир Кулински уточни, че това, което подсигурява за произхода на яйцата за тези, които не са опаковани, е още веднъж маркировка на черупката.

 

" Има ли маркировка на черупката, това демонстрира на потребителя, че тези яйца яйца произлизат от записана плантация, минали са през ветеринарен надзор, и по този начин може да е има висока степен на доверия за тяхната сигурност ".

 

Не купувайте яйца в пликчета и от гаражи, приканиха от БАБХ.  " Купувайте от магазини, които са регистрирани и проверявани от нас ".

 

Кулински сподели, че с изключение на български яйца на пазара сега има доста и от Полша и Украйна.

Дой добави, че засилените инспекции ще траят един месец, тъй като тази година Великден и Гергьовден са ден след ден.

На 9, 10 май от БАБХ ще качат на техния уебсайт систематизирана информация от инспекциите.

Вече има глобени няколко по-малки и по-големи обекти във връзка с агнешкото месо.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР