Театрална режисьорка и драматуржка бяха изправени пред съда в Русия

...
Театрална режисьорка и драматуржка бяха изправени пред съда в Русия
Коментари Харесай

Артисти отиват на съд за оправдаване на тероризма в Русия

Театрална режисьорка и драматуржка бяха изправени пред съда в Русия по обвинявания, че в своя пиеса оправдават тероризма. 

Театралната режисьорка Женя Беркович и драматуржката Светлана Петричук са в пандиза към този момент година. Властите настояват, че пиесата им " Финист- явен сокол ", която споделя за дами, срещнали се в обществените мрежи с ислямисти, оправдава тероризма. В Русия оправдаването на тероризма е закононарушение. Беркович и Петричук отхвърлят обвиняванията, които са им повдигнати.

Беркович съобщи през вчерашния ден пред съда, че е сложила пиесата, с цел да предотврати тероризма, а Петричук повтори думите ѝ, като сподели, че я е написала, с цел да предотврати събития като тези, разказани в пиесата, предава Асошиейтед прес. 

Адвокатите на обвинените акцентираха, че пиесата е била подкрепена от съветското министерство на културата и е получила премията " Златна маска " - най-престижната театрална премия в Русия. През 2019 година пиесата е била прочетена на затворнички в женски затвор в Сибир, а съветската държавна работа за осъществяване на наказванията я е похвалила на своя уеб страница, означи юристът на Петричук.

Делото против Беркович и Петричук провокира отвращение в Русия. Отворено писмо в поддръжка на Беркович и Петричук бе подписано от над 16 000 души.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР