На днешния ден – 21 май, Православната църква почита паметта

...
На днешния ден – 21 май, Православната църква почита паметта
Коментари Харесай

Почитаме паметта на Св. св. Константин и Елена

На днешния ден – 21 май, Православната черква уважава паметта на Светите равноапостоли Константин и Елена. Константин се явява един от най-важните императори в историята на християнството. Елена пък е негова майка, която също има безспорни заслуги към християнската религия.

На този ден вярващите посвещават храмове и носят блага (кърпи, ризи, ястия с телешко и агнешко месо) за здраве и благополучие пред иконите на Св. Константин и Елена.

Ходи се по лековити извори, а страдащите от разнообразни болежки се мият, с цел да изпъдят заболяването от тялото си.

Този ден се счита и като преход от пролетта към лятото. Той е доста специфичен и за нестинарите от Страндженско. По традиция те извършват фамозните нестинарски игри, по време на които изпадат в транс и предсказват какви дни се задават в бъдеще – дали ни чака наслада или страдалчество и злощастие.

 Почитаме паметта на Св. св. Константин и Елена

На днешния ден честват всички, носещи името Константин, както и неговите производни. В превод от гръцки името значи спокоен и непрекъснат.

Празник има и името Елена, което се свързва със светлината и сиянието. Сред многочислените именници през днешния ден са Коста, Костадин, Динко, Елина, Светла, Траяна, Стоян, Еленко и други

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР