На днешния ден – 18 юли (по стар стил), се

...
На днешния ден – 18 юли (по стар стил), се
Коментари Харесай

Елин Пелин: Злото не е трайно, доброто е господар на човешкото сърце

На днешния ден – 18 юли (по остарял стил), се навършват 146 години от рождението на един от най-живописните и колоритни майстори на перото у нас. На разказвача на житейските наслади и неволи на дребния човек. На писателя, който сътвори една от най-ярките и цветни галерии от незабравими облици, въодушевени от неговите съселяни от Байлово...На “певеца на българското село ” – Елин Пелин.

Димитър Иванов, както е същинското име на Елин Пелин, е създател на редица разкази, наситени с жизнеспособен и радостен смях, в които се оглежда дяволитият български селяндур, запазил неподражаемото си възприятие за комизъм и в най-тежките моменти от своя нелек живот – израз на несломимата жизнеспособност на българския темперамент.

В непретенциозните си, само че доста известни хуморески в стихове и прозаичност от сборника „ Пижо и Пендо “ (1917) майсторът на иронията и на скептичния шопски подбив пародира увлеченията по селската идилия и поетизираната патриархалност, като им опълчва суровата и примитивна истина на същинския живот.

Опознал в елементи селския обичай и психика, зад идиличното и битовото, Елин Пелин основава разкази, сияещи като перли в короната на българската литературна класика. „ Напаст Божия “, „ Ветрената мелница “, „ На оня свят “, „ Гост “, „ Андрешко “, „ Пролетна машинация “, сборникът с разкази " Под манастирската лоза " са обичани на генерации читатели.

В чест на великия занаятчия на късия роман ви сервира щрих от неговите безконечни мъдрости и послания, пулсиращи с цялата си жизнеспособност и хубост от страниците на безсмъртните му творби:

" Съдбата е такава – за едни майка, за други мащеха... "

" Живеем като червеите в дървото, всеки гризе и си прави път съгласно силите си. "

" Най-хубаво е да не казваш нищо ненужно. Важното е да знаеш какво да кажеш, да имаш златна мярка. "

" Ако го нямаше злото, никой нямаше да знае що е положително. "

" Затова има приказки, по тази причина са ги хората измислили. И песните са затова… да те измъкнат от истината, с цел да схванеш, че си човек. "

" Ако в България се роди талант, то това ще бъде геният на завистта. "

" То целият свят е болен, синко... Едни от това, други от това... Няма здрав човек на света... Гледаш, тялото желязно, а душата - гнилa... "

" Ще се оправят работите. Злото не е трайно, положителното е стопанин на човешкото сърце. "

" Възможностите съществуват, с цел да се възползваме от тях. "

" Една чиста истина прави живота спокоен, една хубава неистина го прави прелестен. "

" Любовта бяга от човешките сърца. Хората не са към този момент братя. "

" Настоящето постоянно е било море от усеща, по което се клатушкат хорските души, несигурни в своя път. Техните сълзи, техните вопли, наслади, стремления, измами и душевни тържества, техните мисли и опити падат като скъпоценни бисери в бездните на това море. И когато те се оттече в далечното минало, хората намират на дъното му утаени всичките попаднали съкровища и черпят мъдрост. "

" Това, дето ми е на главата, мога да смъква, само че това, дето ми е в сърцето, не мога да извадя. "

" Ей, хора, тая неволя за вас е малко! Чумата, чумата ви се пада! Потънахте в грехове до шия, продадохте душите си на дявола, забравихте пост и пречест, пропихте се и разгневихте бога… Сега сърбайте, каквото сте дробили! Думах ви да подновим параклиса под село – не желаете! Теглете в този момент! "

" Книгите са като хората - споделяше той, - когато остареят, стават мъдри. "

" Всичко, всичко тъне в тиня – и души, и сърца, и мозъци, и хора, и говеда, и всичко… Вечно окаяние, постоянно безпомощно напрягане, постоянно омразно жабуркане из тая кал. Нито криле има, нито шир има… А поробената душа желае да живее волно, необятно и пълно… Волно, необятно и цялостно! Какъв смисъл съдържат тия думи? ” 

" Като заваля дъжд, та цяла неделя! Тихо, добродушно, денонощно. Вали, вали, вали – напои хубаво майката земя, па духна спокоен ветрец, очисти небето и пекна топло есенно слънце. Засъхнаха нивята. Оправи се време – единствено за оране. "

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР