На девети май Втората световна война в Европа завършва с

...
На девети май Втората световна война в Европа завършва с
Коментари Харесай

9 май - агресивен инструмент в ръцете на Путин


На девети май Втората международна война в Европа приключва с капитулацията на нацистка Германия. Русия чества този ден като Ден на успеха, а в ръцете на Путин той от ден на ден се трансформира в агитационен инструмент.

Москва се приготвя за военния церемониал на 9 май

Ден на освобождението, Ден на успеха, Ден на успеха в Европа: краят на Втората международна война в Европа и успеха над националсоциализма имат доста имена. В някои страни като Франция и Словакия денят е народен празник, а в Германия се отбелязва като възпоменателен ден. След 12 години брутално нацистко ръководство, съвсем шест години война, 60 милиона жертви и шест милиона избити евреи, на осми май нацистка Германия е победена и войната свършва.
Редакцията предлага
Капитулацията е подписана няколко пъти, по тази причина и в другите страни краят на войната се отбелязва на разнообразни дати. В нощта на шести против седми май 1945-а военачалник Алфред Йодл подписва публично в Реймс капитулацията, която влиза в действие на осми май 1945-а.

Съветският деспот Йозеф Сталин обаче провежда втори акт на капитулация на " своя " територия: в нощта против девети май фелдмаршал Вилхелм Кайтел слага в руската квартира в Берлин-Калрсхорст подписа си върху документа за капитулация. Затова и Русия празнува успеха на 9 май. В Нидерландия пък празниците стартират още на 5 май: на този ден се празнува " Bevrijdingsdag " - краят на немската окупация.

За Германия въпросът с осми май е комплициран

Германия има потребност от време, с цел да реши по какъв начин да се отнесе към събитието от осми май. За популацията с капитулацията стартира така нареченият " час нула " - в началото никой не желае да се обръща обратно. Денят символизира по едно и също време, което е прекомерно объркващо за младата следвоенна република. А новооснованата Германска демократична република (ГДР) в Източна Германия потегля по руския път на развиване, афишира се за антифашистка страна наследничка и по този начин отхвърля всяка отговорност за стореното от нацистка Германия.

В Западна Германия заобикалят да приказват за този ден. Първият немски канцлер Конрад Аденауер даже е упорствал да се форсира приемането на Основния закон (Конституцията), с цел да съвпадне то с датата осми май (1949 г.). Архивите пазят неговите думи: " За нас, германците, това в действителност е първият щастлив ден от 1933-а година насам ".

Фелдмаршал Вилхелм Кайтел подписва капитулацията в Берлин

По-късно немският президент Рихард декор Вайцзекер ще назова осми май в една своя историческа тирада " ден на освобождението " от човеконенавистната система на ръководство на националсоциалистите. През 2020-а година осми май еднократно бе разгласен за формален празник, а от този момент насам се отбелязва като ден на възпоминание. Оттогава не секва и полемиката за това дали този денят да не бъде трайно разгласен за празничен.

В Русия: за вътрешнополитическа приложимост

В Русия " Денят на успеха ", както е именуван в цялото постсъветско пространство, десетилетия наред бе и ден на печал - поради милионите жертви, дадени от Съветския съюз във Втората международна война. Но през последните години това се трансформира. Президентът Владимир Путин от ден на ден употребява този ден за вътрешнополитически цели. Още през 2020-а година проучване на немската фондация " Наука и политика " стигна до извода, че Путин споделя руската история все по-едностранчиво, с цел да наподобява неговият режим по-силен и като последовател на великата мощ Съюз на съветските социалистически републики.

При ръководството на Путин да вземем за пример се върнаха помпозните военни паради на Червения площад. На миналогодишния съветският президент съобщи следното: " Русия пази поредно интернационалното право. Същевременно ние твърдо ще пазиме нашите национални ползи, с цел да подсигуряваме сигурността на нашия народ. А смелите съветски въоръжени сили, наследници на бойците на успеха, са надеждна гаранция за това ". В традициите на Червената войска Путин пропагандира облика на застрашената велика империя. В това се вписва и събитието, че още от 2014-а година, а неотдавна с нападението над Украйна през февруари т.г., той дефинира Украйна като " фашистка ", с което още веднъж прави връзка с нацистките времена.

На 9 май Владимир Путин обичайно се обръща към нацията

" Путин и съветската държавна агитация трансфораха историческата капитулация на Германия на девети май 1945-а година в разказ за настоящите политически дейности на Кремъл. Съветската победа над нацистка Германия се употребява от режима на Путин като опрощение за започнатата от него на 24-и февруари завоевателна война против Украйна ", споделя в тази връзка специалистът по съветските въпроси в Дъждовни води Инго Мантойфел. Така девети май изгуби една от функционалностите си - да припомня за страданието на милиони хора и се трансформира в нападателен инструмент за агитация на путинова Русия, прибавя той.

Опасения за разширение на войната

В същия подтекст от седмици се спекулира, че в този момент на девети май за подклаждане на пропагандата си във войната против Украйна. Експерти се притесняват, че е допустимо на девети май Путин да разгласи всеобща готовност, което ще му обезпечи десетки хиляди бойци в допълнение. А украинското разузнаване предизвести, че Путин може би възнамерява боен церемониал и в окупирания украински град Мариупол.

Така девети май вместо в ден за възпоменание дефинитивно се трансформира в агитационен инструмент.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР