На дъното на Черно море бе намерено удивително случайното откритие.

...
На дъното на Черно море бе намерено удивително случайното откритие.
Коментари Харесай

Случайна находка: „гробище“ за кораби бе открито в Черно море до България

На дъното на Черно море бе открито изумително инцидентното изобретение. То е доста значимо, тъй като с негова помощ специалистите могат да научат доста забавна информация за историята на района. Близо до българските териториални води, на самото дъно на Черно море, специалистите инцидентно са разкрили голям брой потънали кораби, които са на възраст до 2500 години, оповестява My Modern Met, цитира Флагман. Изследователите проучвали историческите равнища на водата непосредствено в Черно море.

По време на изследванията си те инцидентно откриват същинско „ гробище “ от кораби. Общо са открити остатъци от към 60 съда от разнообразни столетия – римска, османска и византийска. Трябва да се означи, че даденото изобретение е направено преди няколко години от чиновници на Центъра за морска археология към Университета в Саутхемптън, Англия.

По това време интензивно се работи по плана Black Sea MAP. Случайната находка е доста значима, тъй като с нейна помощ специалистите могат да научат доста забавна информация за предишното. Британските археолози стартират да си сътрудничат с Българския археологически институт, както и с Българския център за подводна археология, с цел да продължат проучванията си по българското крайбрежие.

Експертите са употребявали специфични транспортни средства, които могат да се ръководят отдалечено, с цел да снимат освен изображения, само че и да симулират 3D фотограметрия и разнообразни видеоклипове. Екипът съумява да изследва голям брой остатъци, по които ясно се виждат носове, мачти и гравирано дърво с украсителен темперамент. Всички остатъци са непокътнати в чудесно положение.

Причината за това може да се изясни с особения химичен състав на водата в Черно море. На дълбочина от към 150 метра съвсем няма О2 и има прекомерно малко светлина. Това пречи на морските организми да живеят на такава огромна дълбочина, тъй че на потъналите кораби те не намират храна.

Това е разрешило дървените дърворезби да останат в тъкмо същото положение, в което са били, когато корабите са потънали преди 2500 години вследствие на корабокрушения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР