На Балканите е необходима политическа воля и единна ясна визия

...
На Балканите е необходима политическа воля и единна ясна визия
Коментари Харесай

Радев: На Балканите е необходима политическа воля и единна визия за сигурността в региона

На Балканите е нужна политическа воля и единна ясна визия за сигурността в района с разбирането, че вложенията в защитата не са разноски, а са гаранция за мир и непоклатимост. Това съобщи президентът Румен Радев при откриването на 16-ата годишна конференция на началниците на защитата от балканските страни, която се организира в София с присъединяване на Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора, както и на страните-наблюдатели Словения и Хърватия.

Държавният глава уточни, че гарантирането на сигурността изисква разговор, подсилване на доверието и усилване на съдействието, а форумът в София е образец за подобен метод.

„ Никоя страна сама не може да се оправи с проблемите в областта на сигурността, нужни са общи старания “, съобщи Румен Радев, като регистрира измененията в средата на сигурност, произлизащи от войната на Русия против Украйна. „ Градената с десетилетия архитектура за сигурност в Европа е в разпад, което може да отключи процеси на дестабилизация, изключително в нашия район, който е прилежащ на спора “, съобщи президентът и добави, че страните на Балканите би трябвало да потвърдят, че са дейни и имат водеща роля в изработването на новата европейска архитектура за сигурност.

В приветствието си към началниците на защитата Румен Радев уточни, че военната експертиза би трябвало да се регистрира от политиците, с цел да се реализира успеваемост при цялостната промяна на модела на групова защита и при приоритизирането на вложенията, като означи значимостта на подобряването на районната съгласуваност в другите й аспекти - транспортната, цифрова, енергийна, железопътна. „ Войната в Украйна сподели по неоспорим метод, че свързаността, военната подвижност и логистиката са от основно значение за триумфа на днешните военни интервенции “, добави президентът.

Румен Радев прикани за рационализиране на отбранителната съгласуемост освен посредством осъществяване на учения и интервенции, а на по-ранен стадий - посредством създаване на взаимен потенциал в областта на военната просвета и промишленост. „ Трябва също и да се стремим в договорите с нашите сътрудници за доставки на военно съоръжение и технологии, да слагаме доста по-големи условия и условия за индустриално съдействие “, съобщи президентът, като уточни, че това ще докара до модернизиране на технологиите.

„ Много е значима и нашата осведомителна съгласуваност и опциите по-бързо, по-лесно и в по-голям размер да обменяме информация, да я обработваме по общи критерии и логаритми и да можем да работим в единно осведомително пространство “, сподели Румен Радев и добави, че това също ще увеличи успеваемостта на напъните за подсилване на стабилността. Президентът приветства обмена в областта на военното обучение и подготовка, който страните в района са разгърнали. Румен Радев изрази и благодарност на балканските страни, които вземат участие в Многонационалната бойна група у нас с рамкова страна Италия.

При откриването на конференцията началникът на защитата адм. Емил Ефтимов съобщи, че форумът е важен образец за районно военно съдействие. Министърът на защитата Димитър Стоянов уточни, че в актуалната изменена геополитическа обстановка районът ни се нуждае от нов метод за гарантиране на своята сигурност и непоклатимост и също подчертава върху нуждата от развиване на свързаността.

Тази година тематиката на конференцията, на която София е хазаин, е отдадена на районната военна съгласуваност и подвижност. Във фокуса на полемиките ще е партньорството на Балканите за търсене на новаторски пътища за коопериране. В работните сесии ще бъдат разисквани въпроси от общ интерес за въоръжените сили на участващите държави
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР