На българския пазар само за последните 12 месеца има 2,4

...
На българския пазар само за последните 12 месеца има 2,4
Коментари Харесай

2,4 млрд. лв. ипотеки сме изтеглили за последните 12 месеца

На българския пазар единствено за последните 12 месеца има 2,4 милиарда лв. нови ипотечни заеми, отпуснати на физическите лица, а сред 2009 и 2016 година чистото им нарастване е било нула. Това стана ясно на днешна аконференция отдадена на 30-годишнината от основаването на Националното съдружие „ Недвижими парцели “ (НСНИ).

„ Инвестицията в парцели като отбрана от инфлация е рационален мотив, само че при допускането, че никой не прави нещо против инфлацията. Това сподели Лъчезар Богданов, основен икономист в Института за пазарна стопанска система, представен от Българска телеграфна агенция. Той подсети, че в този момент и Федералният запас, както и ЕЦБ - с малко закъснение, трансформират политиката.

Според него " убиването " на инфлацията няма по какъв начин да стане изборно, като поевтинеят единствено петролът, стоманата и циментът, с цел да може да се строи на ниска цена, както и цените на някои други артикули. Това съгласно специалиста

 

ще значи действително стесняване на икономическата интензивност.

 

" Централните банкери стартират с половин уста да приказват: " Да, ние ще " убием " инфлацията и ще докараме криза ", разяснява тезата си икономистът, като посочи, че този спор сега главно се води в Съединени американски щати. Същевременно той посочи, че в случай че Съединени американски щати изпадне в криза, това неизбежно ще се случи и в Европа.

Икономистът подсети за обвързаността на лихвите по ипотечните заемите със стопанската интензивност и безработицата. Не е въпросът дали вноската ни е била 1000 и ще стане 1070 лв., и ще спрем да плащаме заема, а това ще изкара парцела на пазара, въпросът е какво се случва с стопанската система, в случай че се задълбочи натискът от централните банки за стягане на паричната политика, разяснява икономистът.

Според него, колкото повече парцелите се трансформират в капиталов актив, толкоз повече цената им се отделя от фундаменталните фактори - приходи, брой стаи, заплати.

„ Много хора одобряват, че това, че при коронавирус рецесията цените на парцелите не паднаха и търсеното се резервира като знак, значи, че няма връзка сред пазара на парцели и икономическите рецесии. Простото пояснение е, че коронавирус рецесията не беше типична рецесия и държавни управления и централни банки изсипаха трилиони, с цел да предотвратя сриване на търсеното и финансови и ликвидни проблеми “, разяснява Лъчезар Богданов резултатите от пандемията и добави, че

 

в този момент берем плодовете на този прекомерно великодушен метод.

 

Петър Илиев, действен шеф в " Кредитланд ", сподели, че на българския пазар банките имат задоволителна ликвидност. „ Депозитите на физически лица и компании са 106-107 милиарда лв., до момента в който заемите за първото тримесечие на тази година са 69-70 милиарда лв.. Ние не сме остров на непоклатимост и рано или късно политиката на Федералния запас и ЕЦБ ще се отрази и при нас “, предвижда Илиев. „ Въпреки този невъобразим до момента ритъм на кредитиране - жилищните заеми, депозитите у нас порастват повече от заемите в банковата система “, сподели още финансистът.

В България за последните 6 години номиналните цени порастват с съвсем същите равнища, както и в страните от Европейски Съюз, счита Георги Купенов от " ЕРА Недвижими парцели ". Средното действително покачване, когато се извади факторът инфлация, за България е 3,8 на 100 годишно при приблизително 4,06% за Европейски Съюз.

Той подсети, че инфлацията постоянно ускорява въздействието на цените на пазара на парцели, както това се случи през

 

рецесията от 2008 и 2009 година, когато имаше внезапен скок на цените, а след това внезапен спад.

 

„ В момента инфлацията пораства с по-високи темпове от цените на парцелите “, сподели специалистът и уточни това като опция за вложения. Според него ипотечното кредитиране при нас е по-ниско по отношение на доста страни в Европа, като страната ни е съвсем в края дружно с Унгария. „ В България хората избират да купуват жилища със спестявания и не повече от 30-35 на 100 от покупките за последните една-две години са с прилагане на ипотечен заем. Субективното чувство за България от последните години е, че доста се строи, разяснява специалистът, само че съпоставено с мащаба на страната ни и със приключените жилища на 1000 поданици, по данни от 2020 година, ние сме доста обратно - 2,23 единствено са приключените жилища на 1000 души население. Същевременно България е водеща във връзка с степен на претъпканост, като 40 % от българите живеят в жилище, което не е задоволително за броя на хората, които го населяват. Средният % за Европейски Съюз е 17.

 

По брой стаи на човек за България този индикатор е 1,3, а в Европейски Съюз - 1,7.

 

Инвестициите в недвижими парцели в България също са под междинните за Европейски Съюз. С близки до нас резултати са Румъния, Словения, ненапълно Гърция, като измерването е по отношение на Брутният вътрешен продукт. Затова специалистът заключава, че няма съображение да кажем, че в България се строи или влага доста в жилища.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР