На 91-годишна възраст почина първият президент на СССР Михаил Горбачов.

...
На 91-годишна възраст почина първият президент на СССР Михаил Горбачов.
Коментари Харесай

Почина първият президент на СССР Михаил Горбачов

На 91-годишна възраст умря първият президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов. Това оповестиха във вторник от Централната клинична болница (ЦКБ), представени от ТАСС.

" Михаил Сергеевич Горбачов умря довечера след тежко и дълготрайно боледуване ", гласи сбитото известие.

През последните години той влиза няколко пъти в болница за интервенции и лекуване. 

Горбачов управлява Съветския съюз от 1985 до 1991 година като общоприет секретар на Централния комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз и по-късно като президент на Съюз на съветските социалистически републики.

През 1985 година той разгласи перестройката - набор от политически и стопански промени, ориентирани към демократизиране на руското общество.

Горбачов приключва активността си като президент след подписването на Беловежките съглашения през декември 1991 година

Горбачов е притежател на Нобелова премия за мир и създател на Международната фондация за социално-икономически и политически научни проучвания (Фондация Горбачов), Международния зелен кръст, създател на Форума за нова политика.

Той е и един от основателите за основаването на Форума на лауреатите на Нобелова премия за мир.

Припомняме, че през декември предходната година, Горбачов разгласи, че руските управляващи в началото са подценили мащаба на проблемите на междуетническите връзки в Съветския съюз и нуждата от неговото възобновяване.

Страната можеше да бъде избавена даже след преврата през август 1991 година благодарение на основаването на Съюза на суверенните страни, разяснява той пред ТАСС в събота. " Първо подценихме мащаба и дълбочината на проблемите на междуетническите връзки, връзките сред центъра и републиките. Не стигнахме незабавно до заключението, че съюзът би трябвало да бъде възобновен ".

Според него задачата на управляващите на Съюз на съветските социалистически републики е била " да се сътвори същинска федерация с действителен суверенитет на републиките, които делегират на центъра част от пълномощията ".

През 2020 година, по случай 90-годишнината си, той означи, че счита престройката за основното дело на живота си.

Политиката на Горбачов довежда до края на Студената война и раздробяване на Съветския съюз.

В приветствена депеша за 90-годишнината му, президентът Владимир Путин назова Горбачов " невероятен " политик, който оказа помощ за смяна на международната история.

" По право вие принадлежите към плеядата от ярки и невероятни хора, изключителни държавници на нашето време , които са оказали огромно въздействие върху хода на националната и международна история ", написа Путин в поздравлението на Кремъл.

Той хвали Горбачов за " силата и креативния капацитет ", като отбелязва, че някогашният руски водач е зает с филантропични и други планове.

Путин и Горбачов имаха комплицирани връзки. През годините Горбачов подлагаше на критика някогашния сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), само че и го хвалеше за постоянното развиване на Русия.

В предишното Путин съобщи, че разпадането на Съюз на съветските социалистически републики е " най-голямата геополитическа злополука на века ".

Миналата година Горбачов подлага на критика в изказване американската надменност  след Студената война. 

След като американците оповестиха победа в Студената война , те станаха прекомерно самоуверени и взеха решение да изградят чисто нова империя под прикритието на НАТО , разяснява някогашният руски президент Михаил Горбачов.

Говорейки пред РИА Новости, Горбачов упрекна Вашингтон, че е станал прекомерно нахален след рухването на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година, предполагайки, че Вашингтон се е увлякъл от " триумфалистките настроения на Запад ".

" Съединени американски щати станаха прекомерно арогантни, самоуверени и едроглави ", сподели той. " Те оповестиха победа в Студената война . Ние дърпахме света дружно отвън борба, от нуклеарна конкуренция . Но вместо това така наречен " спечелили " взеха решение да изградят нова империя ".

През януари тази година, шестима литовци, изгубили родственици по време на репресиите на Москва против устрема за самостоятелност на прибалтийската страна, заведоха дело против някогашния руски началник. 

След кончината му доста сегашни и някогашни международни водачи изрекоха съболезнования на фамилията му и означиха ролята му в международната политика.

Руският президент Владимир Путин изрази " най-дълбоките си съболезнования ", сподели неговият представител Дмитрий Песков пред организация Интерфакс. " Утре той ще изпрати съболезнователна депеша до фамилията и приятелите му.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели :  " Михаил Горбачов беше човек със забележителна визия... Като водач на Съюз на съветските социалистически републики, той работи с президента Рейгън за понижаване на нуклеарните арсенали на нашите две страни... След десетилетия на брутални политически репресии, той прегърна демократичните промени. " Резултатът беше по-безопасен свят и по-голяма независимост за милиони хора . "

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш :  " Бях надълбоко тъжен да науча за кончината на Михаил Горбачов, уникален общественик, който промени хода на историята. Той направи повече от всеки различен човек, с цел да докара до мирния завършек на Студената война . Светът загуби извисяващ се световен водач, предан последовател на многостранността и неотклонен бранител на мира. "

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен : " Михаил Горбачов беше почитан водач, на който можеше да се има вяра. Той изигра решаваща роля за преустановяване на Студената война и свалянето на Желязната завеса. Това отвори пътя за свободна Европа... Това завещание няма да забравим . "

Фондация и Институт " Рейгън : " Фондацията и Институтът " Рейгън " скърбят за загубата на някогашния руски водач Михаил Горбачов, човек, който в миналото е бил политически съперник на Роналд Рейгън и който в последна сметка стана негов другар . Нашите мисли и молебствия са към фамилията на Горбачов и народа на Русия. "

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Джеймс Бейкър : " Историята ще запомни Михаил Горбачов като колос, който насочи своята велика нация към народна власт. Той изигра решаващата роля за мирното привършване на Студената война с решението си да не употребява мощ, с цел да задържи империята... Ще липсва много на свободния свят. "

Бивпият държавен секретар на Съединени американски щати Кондолиза Райс: " Натъжена съм да чуя за кончината на Михаил Горбачов. Той беше човек, който се опита да обезпечи по-добър живот на своя народ. Животът му беше последователен и без него и неговата храброст не би било допустимо да се постави кротичък завършек на Студената война. "

Британският министър председател Борис Джонсън :  " Винаги съм се възхищавал на смелостта и честността, които той сподели при довеждането на Студената война до кротичък край... Във времето на експанзията на Путин в Украйна неговият неотклонен ангажимент за отваряне на руското общество остава образец за всички нас. "

Бившият канадски министър председател Барйън Мълрони : " Той беше добър другар, колкото и изненадващо да наподобява това... Той беше доста прелестен човек за другарство и имаше страхотна визия за бъдещето на страната си, което е противоположно на това, което се артикулира в този момент. Историята ще го запомни като популярен трансформиращ водач. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР