На 91 годишна възраст почина Ингвар Кампрад. Той заема 412-то

...
На 91 годишна възраст почина Ингвар Кампрад. Той заема 412-то
Коментари Харесай

Почина основателят на IKEA

На 91 годишна възраст умря Ингвар Кампрад. Той заема 412-то място в класацията на Forbes за най-богатите хора на света. Ще бъде запомнен със невзискателност и блян да дава персонален образец. „ Важното е водачите да дават пример”, споделя той.

Ингвар Кампрад е роден на 30 март 1926 година в Смоланд в семейство на немски емигранти, които идват в Швеция, с цел да търсят по-добър живот. Още от дребен демонстрира пристрастеност към търговията. На 5 години продава кибрити на съседите си. На 7 към този момент обикаля с колелото околията, с цел да развива бизнеса. Тогава схваща, че облагата ще бъде по-голяма, в случай че купува на едро от Стокхолм. В огромния град му хрумва концепцията за развиване на бизнеса си. Постепенно стартира да търгува с елементи за колела, моливи, коледни декорации и даже със семена и риба.

На 17 години Ингвард Кампрад е натрупал задоволително опит и през 1943 година се появява IKEA. Името на компанията идва от първите букви на имената му (ИК), Е е от Елмтарид – фамилната плантация, където е израснал, а А – от Агунарид – родното му село.

Идеята за сглобяемите мебели му хрумва, когато пробва да вкара маса в багажника на колата си. Негов другар му споделил, че е по-добре да махне краката.

През 1947 година той взема решение да вкара мебели в продуктовата линия на компанията. Използва локални производители и по този начин поддържа ниски разноските. Тази тактика му разрешава да предлага висококачествени мебели на налични цени.

По това време обзавеждането е шлагер и през 1951 година Кампрад взема решение да приключи всички останали продуктови линии и да се концентрира единствено върху мебелите. През 1953 година отваря порти първият магазин IKEA.

Пионер в мениджмънта, Ингвар открива първата си комерсиална зала, която се обитава в постройката на остаряла дърводелска работилница в Елмхулт. Кампрад вади много сериозен коз против своите съперници – залага на просторен шоурум, в който разрешава на хората да видят, допрян и почувстват стоките, с цел да са сигурни, че купуват нещо в действителност качествено и комфортно.

Хитроумната организация на магазините предлага на клиентите "еднопосочно пътешестване " и те са принудени да минат през всички зали, с цел да могат да излязат. Така пред погледа им минават и неща, които не са възнамерявали да купят, само че които могат да ги привлекат.

Новаторският метод, модерните и необикновени на тип артикули за семейството, стилният дизайн и наличните цени, на които залага Кампрад, прочуват сбирките на IKEA по целия свят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР