На 6 септември тази година отбелязваме 137 години от Съединението

...
На 6 септември тази година отбелязваме 137 години от Съединението
Коментари Харесай

Голям празник! Честваме деня на Съединението

На 6 септември тази година означаваме 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

На тази дата през 1885 година хиляди българи, живеещи на изкуствено разграничена територия, се сплотяват и заживяват дружно без географско разделяне да стои посред им.

България се съединява с помощта на активността на Българския скришен централен революционен комитет (БТЦРК), основан през 1880 година Това става след боен прелом, който е подсилен от Княз Александър I Батенберг.

Страната е разграничена на Княжество България и Източна Румелия, която попада в рамките на Османската империя, от Великите сили на Берлинския конгрес през юни 1878 година

Начело на БТЦРК през февруари 1885г. застава Захари Стоянов, който се заема със задачата да пропагандира концепцията за обединяването на родината чрез изявления в пресата и образуване на обществени мероприятия. Едно такова мероприятие е това на връх Бузлуджа след гибелта на Хаджи Димитър, на което се стичат хора както от Княжество България, по този начин и от Източна Румелия.

Заради несправедливото разпокъсване на България с Берлинския контракт, обединяването на територията ѝ и националното избавление стават главен приоритет имечтана развръзка на българския народ. Захари Стоянов е един от хората, които поддържат концепцията родината да се сплоти под скиптъра на Княз Александър I.

Така, след подготовка, почнала през есента на 1885 година и подкрепена от висши военни, на 6 септември бунтовници влизатв Пловдив и смъкват от власт назначения от султана генерал-губернатор Гаврил Кръстевич. Георги Странски оглавява основаното краткотрайно държавно управление.

Рано сутринта на 6 септември в Пловдив е оповестено Съединението. Това е невиждан акт, преначертал картата и историята на Европа.

Във времето след този щастлив за целия народ ден обаче идва предизвикването Съединението да бъде опазено и предпазено. Редица общественици и революционери дават живота си за тази национална идея, родила се и живяла години наред в мозъците и сърцата на българите, разграничени незаслужено от Великите сили.

С празнувания и други начинания в цялата страна ще бъде маркиран празникът.

Президентът Румен Радев ще посети Пловдив, където ще взе участие в тържествената гала във връзка 137-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В 20.30 часа на площад " Съединение " президентът ще взе участие в тържествената проверка-заря и ще одобри почетния строй. В 20.45 часа президентът ще произнесе слово. На тържествената гала в Пловдив ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР