На 45-ата среща на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО,

...
На 45-ата среща на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО,
Коментари Харесай

Турция влиза в редиците на ЮНЕСКО

На 45-ата среща на Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО, която се състоя този месец в Рияд, в списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО бяха включени два обекта в окръг Анкара. Жителите на турската столица бяха зарадвани от новините за включването на античния град Гордион и джамията " Асланхане ".  

Огромен брой политици, общественици, публицисти се стичат към двата обекта, след включването им в листата. Особено огромен е ползата към джамията " Асланхане ", намираща се в историческия център на турската столица.
-->
Джамията, чийто градеж датира от XIII в., стана второто културно богатство от Анкара, включено в листата, след античния град Гордион. Джамията " Ахи Шерефеддин " или по-популярна като джамията " Асланхане ", ситуирана в остарелия град на Анкара, в региона Улус, напълно покрай известната Анкарска цитадела, е измежду джамиите от анадолския селджукски интервал с дървени колони. Джамията се крепи върху 24 дървени колони от орех.

Храмът е измежду най-старите към момента съществуващи джамии в Турция. От нея се открива луксозна панорама към Анкара. 

Джамията е издигната по време на ръководството на селджуксия властник Месуд Втори.

Храмът е реставриран в интервала 2010-2013 година Сградата е с форма на квадрат и повърхност 400 кв. м и има едно минаре. Дървеният й покрив се поддържа от 24-те огромни дървени колони от орехово дърво. Има три врати и 12 прозореца.

Според легендите в стените на джамията е имало скулптура на лъв, която е била заровена. Ето защо популярното име на джамията е " Асланхане ", което значи къщата на лъва.

Съществуват митове, че джамията е издигната от Ахи Хюсамеддин и неговия брат. Няма безапелационна информация за датата на изграждане на джамията. Синът на Хюсамеддин я ремонтира след това. Тогава са увеличени размерите на храма.

Една от най-важните характерности на постройката са материалите от римския и византийския интервал. Вътрешността на джамията е доста богато украсена и красиво завършена.

Бирол Инджекьоз, общоприет шеф на Дирекция " Културно завещание и музеи ", съобщи, че е доста благополучен по отношение на обстоятелството, че два обекта в окръг Анкара са вписани в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО, като добави, че процесът е бил доста сложен.

Кметът на Анкара Мансур Яваш също разяснява в профила си в обществената мрежа Екс новините за включването на джамията „ Асланхане “ и античния град Гордион в листата на ЮНЕСКО, като посочи, че обектите ще имат значима роля за по-нататъшното развиване на столицата и покрайнините й.

Броени дни преди включването на джамията в Списъка на ЮНЕСКО и древният град Гордион бе включен в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Турският министър на културата и туризма Нури Ерсой уточни в обществената мрежа Екс, че античният град Гордион, едно от най-ценните благосъстояния на нашата Анкара, към този момент е ``световно наследство``.

Древният град се намира в региона на град Полатлъ, окръг Анкара.

Античният град Гордион е бил столица на фригийската цивилизация и е бил ръководен от фамозния цар Мидас. От ЮНЕСКО показаха, че Гордион е едно от най-ценните исторически места в Близкия изток.

Интересен факт е, че Ясъхьоюк, където се намира Древният град Гордион, граничи със село Къранхарман, обитаемо с български турци. Деветдесет % от популацията на селото са български турци, огромна част от които са се изселили от България още през 20-те години на 20-и век, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР