На 4-ти септември започва международният младежки музикален конкурс Надежди, таланти,

...
На 4-ти септември започва международният младежки музикален конкурс Надежди, таланти,
Коментари Харесай

Солисти излизат на сцената. „Надежди, таланти, майстори“ започва в Добрич

На 4-ти септември стартира интернационалният юношески музикален конкурс „ Надежди, гении, майстори “ в Добрич. Той ще продължи до 8 септември. Двадесет и шестото издание ще се организира в Огледална зала „ Нели Божкова “. Новото в състезанието през тази година е спомагателна солистична категория " виолончело ". По този метод се обогатява и уголемява състезанието, сподели за Българска телеграфна агенция основният специалист от дирекция „ Хуманитарни действия “ на Община Добрич Светлана Попова. Общо солистичните категории са " пиано ", " цигулка ", " виола ", " виолончело ", " класическа китара ". Тя добави, че има записани участници и в останалите категории - „ камерна музика/камерни ансамбли “, „ ученик/учител “ и „ съпровод “.  

Участниците в състезанието през тази година са 74. През първия ден ще се явят 36 деца в двете групи Първа А и Първа Б.
-->
Във втория ден ще се показват солисти-инструменталисти от втора възрастова група  от 14 до 17 години. „ Смея да настоявам, че това е най-конкурентната и най-силната група, тъй като те са възпитаници в музикални и профилирани учебни заведения, от музикални школи, деца с доста трайни ползи в региона на класическата музика “, сподели Светлана Попова. В тази възрастова група са записани 28 участници.  

В сряда, ще се изявят участниците в категория „ учител/ученик “, „ камерна музика “ и „ съпровод “. Записаните там участници са общо 10. При камерните ансамбли има записани сонатни дуа, надлежно в първа и във втора възрастова група. Едното сонатно дуо е пиано-кларинет, другото е пиано-обой има и едно дуо флейти. 

В тазгодишното издание на състезанието „ Надежди, гении, майстори “ има записани участници от Южна Корея, Турция и Украйна. Участничката от Южна Корея ще се състезава дружно със своя състудентка от Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров ". 

Председател на журито тази година ще бъде професор Огнян Константинов, членове са професор Гинка Гичкова, лекар Милена Манева – Вълчева, професор Анатоли Кръстев и учен Милка Митева. 

Почетният ръководител професор Виктор Чучков ще следи целият развой на състезанието, само че няма да участва персонално. „ Той е сърцето, вдъхновителят и основателят на този конкурс “, добави Попова. 

Гала концертът и награждаването на лауреатите на XXVI -ото издание на интернационалния юношески музикален конкурс „ Надежди, гении, майстори “ е на 7 септември. 

Организатор е Община Добрич. Конкурсът е включен в Програмата за протекция на деца с изявени способности към Министерство на културата, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР